Psi

Najbolja brnjica za pse – Kako izabrati pravi proizvod za potrebe Vašeg psa?

Brnjica za pse bi trebala biti prioritet ne samo ako trenirate psa da bude čuvar, već i ako će biti običan kućni ljubimac. Nikada ne možete predvideti dan ili trenutak kada će vaš pas odjednom postati agresivan zbog okolnosti s kojima se možda nikada pre nije susreo.

Treniranje psa da voljno nosi brnjicu je važno čak i za obične kućne pse, ali da biste to postigli, morate pronaći onu koja odgovara njihovim potrebama i koja će zaštititi ne samo druge ljude od ujeda, već i vašeg psa.

Vrsta brnjice koju trebate za svog psa mora savršeno odgovarati i zadovoljiti potrebe vašeg psa. Nemaju svi psi istu snagu ili isti nivo agresivnosti, pa ono što bi bilo odgovarajuće za velikog i vrlo agresivnog psa možda neće odgovarati manjem psu koji ima mirniji temperament.

Pas sa brnjicom u javnosti

Zapamtite da brnjica nije namijenjena samo za agresivne pse; također su potrebne za trening, socijalizaciju, posjete veterinaru i kako bi se ispoštovali zakoni države. Zbog toga brnjica za pse ne bi trebala nositi stigmu kad god se vidi psa kako je nosi.

preuzeto sa:https://dogsaholic.com/training/best-dog-muzzle.html

Postoje različiti razlozi zašto treba nabaviti brnjicu za svog psa, a ne svi se odnose na agresivnost. Evo liste situacija kada je brnjica za pse posebno korisna:

  • Kad se tretiraju povrijeđeni psi ili oni koji trpe bol. Pas koji se liječi od strane hitnih službi ili čak od strane vlasnika ima tendenciju da bude odbramben kada oseća bol. Budući da se nesreće ne događaju često i povrede nisu svakodnevna pojava, nemoguće je trenirati psa kako da se ponaša kada je u takvim okolnostima.
  • Kad donosite novog psa kući. Ovo je posebno važno ako ćete donijeti starije štene ili psa istog spola jer to može lako izazvati sukobe.
  • Kad vodite psa kod frizera ili veterinara. Budući da ih vaš pas ne viđa često, postoji šansa da će ih smatrati strancima i može se ponašati neprijateljski prema njima ako pokušaju dodirnuti vašeg psa.

Budući da niste sigurni u ponašanje psa, bilo bi važno staviti im brnjicu ne samo radi zaštite vaše porodice, već i budućnosti vašeg psa. Zapamtite da postoje države koje zahtijevaju da se pas usmrti ako ugrize drugog ljubimca ili ljudsko biće. Izbjegavanje takvih događaja će vam pomoći da trenirate i zadržite svog psa mnogo duže.

Koji su različiti tipovi brnjica za pse?

Važno je razumjeti da sve brnjice za pse nisu iste. Neke su napravljene od čvršćih materijala za trening agresivnih pasa, dok su druge napravljene od slabijih tkanina koje su samo namijenjene zatvaranju usta mirnog psa.

Brnjice za pse

Znanje o tome koji tip brnjice koristiti za određenu aktivnost ili prigodu će pomoći da ne samo da druge ljude budu sigurni, već i vaš pas. Evo liste nekih tipova brnjica za pse koje možete pronaći na tržištu.

Policijski tip brnjice za pse

Kao što njegovo ime pokazuje, obično se koristi za obuku pasa koji će postati dio policijske snage. Ono što je značajno kod ovog tipa brnjice je njena izdržljivost i sigurnost. Napravljene su od kože sa konstrukcijom košare na njušci kako bi se zaštitila usta psa kad pokušava napasti ili oboriti neprijatelja. Budući da je koža meka i savitljiva, udarci nisu toliko bolni, a konstrukcija košare takođe omogućava psu da slobodno diše unatoč brnjici.
Takođe ima komad metala koji ide vertikalno na prednjem dijelu kako bi pomogao održavanju oblika brnjice. Vrlo su pouzdane jer imaju metalne kopče tako da ih agresivno ponašanje pasa ili ogrebotine ne mogu lako skinuti. Jedini nedostatak ovog tipa je što je najskuplji od svih i može biti malo teško priuštiti ga.

Brnjica za pse sa košarom

Iako izgledaju slično policijskim tipovima brnjica, nedostaje im neke od karakteristika koje oni imaju. Ovi tipovi brnjica su uglavnom napravljeni da zaustave ili ograniče psa od ujeda i stoga nisu tako pouzdani kao policijski tip. “Pleteni” dizajn ove brnjice obuhvata cijela usta psa, ali takođe omogućava više protoka zraka, pantanja, pijenja i davanja poslastica. Stoga se smatraju najhumanijim tipom brnjica za pse.
Možete pronaći različite materijale za ovaj tip brnjica:

  • Plastika: Ovi su prikladni za pse koji nisu vrlo agresivni. Budući da su napravljeni od slabijih materijala, pas ih može probiti. Takođe se ne preporučuju ako vaš pas ima poznatu alergiju na plastiku. Jeftinija cijena ovih tipova brnjica čini ih privlačnima za vlasnike pasa koji žele osnovni tip brnjice za svog ljubimca. Također dolaze u različitim bojama i izgledaju privlačnije od metalnih.
  • Metal: Ovo je napravljeno od pouzdanijeg materijala i najbolja zaštita ako imate psa koji je agresivan. Metalna košara neće lako pucati i čvršća je ako vaš pas pokuša udariti je o zid ili pod. Međutim, nedostatak ovog tipa brnjica je što se skloni smrzavanju ili zagrijavanju pri ekstremnim temperaturama, što može predstavljati zdravstvenu prijetnju za vašeg psa. Osim toga, tvrdoća materijala može omogućiti vašem psu da povrijedi drugu osobu ili psa udarajući ih svojim ustima.
  • Guma: Ovo je nekako između plastike i metala i pruža udobno iskustvo psu. Gumeni materijal pruža blagi udarac ako vaš pas udari u nešto, a neće se zagrijati ili smrznuti pri ekstremnim vremenskim uvjetima. Također je trajniji od plastike.

Jafco brnjice za pse

Ovi tipovi brnjica napravljeni su od izdržljive plastike i imaju čvršći izgled od košarice. Područje njuške izrađeno je od čvrste plastike sa rupama koje su dovoljno velike da omoguće lako disanje i pijenje. Jedna od najboljih karakteristika je što su lagane pa neće verovatno izazvati iritaciju na koži vašeg psa.

Takođe dolaze sa prozirnim dizajnom kako biste lako mogli videti kako se vaš pas osjeća prema njihovim izrazima lica. Budući da dobro pokrivaju područje usta, napravljeni su od izdržljivog materijala, možete se pouzdati u Jafco brnjice kako biste spriječili bilo kakve ugrize.

Brnjice od tkanine ili najlonske mreže

Ovi se često nazivaju brnjicama sa zatvaranjem usta jer često zatvaraju usta psa. Ono što je dobro kod ovih brnjica je što su napravljene od tkanine i stoga su vrlo udobne na koži vašeg psa. Takođe ih nije lako “oguliti” jer leže blizu kože. Takođe su vrlo prenosive i lako se nose svuda sa sobom jer ih možete jednostavno složiti u malu tkaninu.
Loša strana korištenja ovoga je što često ograničavaju sposobnost psa da pantaju ili teško dišu, što je način na koji hlade svoje tijelo. Stoga će vaš pas na kraju pregrijati ako mu se brnjica ostavi duže vreme. Preporučuje se samo za kratke potrebe, kao što je poseta frizeru ili veterinaru. Odmah uklonite brnjicu nakon postupka.

Silikonske brnjice

Mislim da zaslužuju poseban tip jer je njihov dizajn drugačiji od tradicionalnih brnjica za pse i imaju dodatnu zabavnu karakteristiku. Budući da su napravljeni od silikona, brnjice se mogu oblikovati u bilo koji oblik, a jedan od najpoznatijih je oblik računskog kljuna.
Dizajn je nekako sličan brnjicama sa zatvaranjem usta, ali omogućava više slobode otvaranja usta kako bi psi i dalje mogli da pantaju dok ih nose. Njihovi šareni i zabavni dizajni mogu učiniti šetnju u parku prijateljskom za decu jer će se deca zabavljati gledajući njihove smešne oblike.

Šta ne treba raditi?


Nikada ne koristite brnjicu za psa duže vreme.
Iako neki brendovi navode da ih možete koristiti ceo dan, činjenica je da je vaš pas živo biće i mora iskoristiti svoju njušku. Nošenje brnjice tokom sati može izložiti vašeg psa nakupljanju bakterija jer će je gurati na mesta gde su prisutne i može ih dovesti do osećaja frustracije i nervoze zbog težine ili prirodne prisutnosti brnjice u njihovim ustima.

Nikada ne ostavljajte psa bez nadzora ako ima brnjicu. Postoji nekoliko razloga zašto nikada ne biste trebali ostaviti psa sa brnjicom bez nadzora. Prvo, može se zapetljati u bilo šta i izložiti psa riziku. Drugo, može slučajno ograničiti disanje vašeg psa stezanjem oko njuške. Treće, mogu pokušati skinuti brnjicu i ozbiljno se ogrebati po licu ili slomiti nokte. Četvrto, što se odnosi na brnjice sa zatvaranjem usta, vaš pas će se pregrijati jer ne mogu da pantaju.

Trenirajte svog psa da se navikne na brnjicu pre nego što je zaista koristite. Jedna od uobičajenih grešaka koje vlasnici pasa čine je da pokušavaju da psu stavljaju brnjicu silom prvi put. Ovo nije vrlo dobra ideja jer može traumatizirati psa i može imati ozbiljne posledice poput agresije prema drugim osobama koje pokušavaju da im dodirnu usta. Emocionalno, ovo nije zdravo za psa i može ih obeshrabriti.

Pronađite brnjicu koja dobro odgovara vašem psu. Nije lako reći da li će brnjica savršeno odgovarati psu dok je ne isprobaju lično. Između ivice košarice brnjice i njuške vašeg psa treba biti najmanje 1 do 1,5 cm razmaka. Usta takođe treba da budu blago otvorena prilikom merenja visine ili obima njuške psa. Kopča koja se pričvršćuje za vrat vašeg psa takođe treba da omogući da se jedan prst može ubaciti između njih.

Nikada ne koristite brnjice kao “tretman” za anksioznost ili agresiju pasa.

Kako trenirati psa da nosi brnjicu?

Treniranje psa da nosi brnjicu zahteva strpljenje i postupnost. Evo nekoliko koraka koje možete pratiti kako biste naučili svog psa da prihvati brnjicu:

Upoznajte psa sa brnjicom: Počnite tako da pokažete brnjicu svom psu bez da je stavite na njih. Pustite ih da je mirno istraže, njuše i upoznaju se sa njom. Možete ih nagraditi poslasticom i pohvalama kada se približe brnjici.

Postupno uvođenje brnjice: Nakon što su se navikli na prisustvo brnjice, postupno je uvodite. Prvo je stavite na kratko, ne više od nekoliko sekundi, a zatim je odmah uklonite. Ponavljajte ovaj korak postupno produžujući vreme koje pas provodi sa brnjicom.

Nagrađivanje i pohvale: Pohvalite i nagradite svog psa svaki put kada mirno prihvati brnjicu i provede više vremena s njom. Ovo će ih podstaći da je prihvate pozitivno.

Postupno produženje vremena: Kako vaš pas postaje udobniji sa brnjicom, postupno produžavajte vreme koje provode s njom. Počnite šetnjom sa brnjicom i produžite vreme šetnje kako se vaš pas navikava na nju.

Redovna upotreba brnjice: Kada se vaš pas potpuno navikne na brnjicu, koristite je redovno u situacijama kada je potrebna. To uključuje posete veterinaru, šetnje u javnosti i druge prigode.

Nastavite sa pozitivnim refleksijama: Nikada ne zaboravite da pozitivno ojačavanje igra ključnu ulogu u treniranju psa da nosi brnjicu. Nagrađujte ih poslasticama i pohvalama svaki put kada je nose i ponašaju se pristojno.

Treniranje psa da nosi brnjicu može potrajati neko vrijeme, ali uz strpljenje i dosljednost, većina pasa će na kraju prihvatiti brnjicu kao normalan deo njihove opreme.

Nadam se da vam je ovaj vodič pomogao da bolje razumete svrhu brnjica za pse i kako ih pravilno koristiti. Obratite se svom veterinaru ili profesionalnom treneru pasa ako imate dodatnih pitanja ili potrebu za dodatnim savjetima o brnjicama za vašeg psa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *