Psi

Kako naučiti psa na povodac? Praktični savjeti 

Kako naučiti psa na povodac?

Uzbudljivi trenuci šetnji sa četvoronožnim prijateljem mogu postati nezaboravni, ali uvod u svijet povocca može predstavljati izazov za vlasnike pasa. Kako naučiti psa na povodac zahtijeva pažljiv pristup i strpljenje kako bismo stvorili pozitivno iskustvo za naše ljubimce. U ovom članku istražićemo korake i savjete kako bismo olakšali proces učenja, omogućavajući sigurne šetnje kako za psa, tako i za vlasnika. Bez obzira na to jeste li novi vlasnik šteneta ili želite unaprediti već postojeće vještine šetanja na povocu, ovi praktični savjeti će vam pomoći da izgradite snažnu vezu sa svojim ljubimcem i učinite svaku šetnju nezaboravnom avanturom.

1. Pravilan trenutak za početak obuke


Kada je reč o početku obuke psa na povodac, preporučljivo je krenuti s procesom kada pas prvi put izlazi napolje, što se obično dešava oko tri i po mjeseca starosti nakon revakcinacije. Ova faza označava trenutak kada pas postepeno razvija dovoljan imunitet, pripremajući se za susret sa spoljnim uticajima tokom šetnji.

2. Izbor odgovarajućeg povoca

Prvi korak je odabrati pravi povodac. Povodac treba biti udoban, prilagođen težini i veličini psa kako ne bi uzrokovao nelagodnost. Za početak, preporučuje se kraći povodac kako biste imali potpunu kontrolu nad kretanjem psa.

3. Povodac ili am?

Kada je riječ o izboru između povoca i amova, preporučuje se početi s povocem jer je prelazak na am može biti izazovan, posebno ako je pas već navikao na povodac. Am može prouzrokovati deformitete u hodanju, posebno kod malih pasa. Početak s povocem olakšava postepen prelazak na am. Pogledajte izbor povodaca u našem webshopu.

4. Upoznavanje psa sa povocem

Proces upoznavanja psa sa povocem treba biti postepen. Pustite psa da onjuši povodac i stavite mu ogrlicu tokom igre i drugih pozitivnih aktivnosti. Nakon toga, postepeno zakačite povodac i šetajte psa po kući kako biste ga navikli na osećaj. Važno je stvoriti pozitivnu asocijaciju sa povocem.

5. Pređite na glavni izazov – šetnja van kuće

Kada pas uspješno savlada kućnu šetnju, postepeno ga izvodite napolje. Šetajte ga po dvorištu ili ispred zgrade kako bi se dodatno navikao na povodac. Važno je završiti šetnju pre nego što se pas umori kako bi se izbegle negativne asocijacije sa povocem.

Pređite na glavni izazov - šetnja van kuće

6. Rešavanje potencijalnih poteškoća

Kako naučiti psa na povodac ako vuče?

Ako pas vuče povodac, vežbajte kod kuće održavajući povodac kratak uz komandu “Idi” ili “Pored”. Upotrebite tapšanje po butini ili poslastice kako biste ga usmerili uz vašu nogu. Nagradite ga kada šeta bez trzanja.

Kako naučiti psa na povodac ako odbija šetati?

Ako pas odbija šetati, vežbajte unutar kuće i postepeno mu predstavite spoljni svet. Budite strpljivi i nagrađujte ga za dobro ponašanje.

Zaključak

Obuka psa na povodac zahtijeva strpljenje i postepeni pristup. Pratite navedene savjete kako biste stvorili pozitivno iskustvo za svog ljubimca, olakšavajući šetnje za oboje. Neka svaka šetnja bude prilika za jačanje veze s vašim vjernim prijateljem. Sretno vam bilo, i uživajte u svakom zajedničkom koraku sa svojim četveronožnim suputnikom!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *