Psi

Bernski planinski pas: Švicarski ljubimci s velikim srcem

Historija i porijeklo bernskog planinskog psa

Bernski planinski pas, također poznat kao švicarski bernardinac, ima duboko ukorijenjenu historiju u Švicarskoj. Smatra se da su ovi veličanstveni psi stigli u Švicarsku davno prije Rimskog Carstva. Arheološki nalazi iz drugog desetljeća 20. stoljeća sugeriraju prisutnost bernskih planinskih pasa u regiji i prije dolaska Rimljana. Njihova povijest je neraskidivo povezana s radom kao pastirskih pasa i čuvara stoke na planinama Švicarske. S vremenom su postali neizostavan dio švicarske tradicije i kulture, a posebno su bili cijenjeni zbog svoje snage i izdržljivosti prilikom vuče teških tereta, uključujući i mliječne proizvode. Prvi standard pasmine za bernske planinske pse definiran je početkom 20. stoljeća, čime su postali prepoznatljiva pasmina pasminu.

Izgled i karakteristike

Bernski planinski psi su impozantni psi s čvrstim tijelima. Njihova građa je mišićava, a unatoč veličini, nisu tromi. Najprepoznatljivija karakteristika bernskih planinskih pasa je njihova duga, gusta i sjajna dlaka. Dlaka je obično blago valovita, posebno na leđima. Glava bernskog planinskog psa je velika i snažna, s dobro definiranom njuškom koja tvori gotovo savršen kut od 90 stupnjeva s lubanjom. Njihove uši su trokutaste i visoko postavljene na glavi, često položene ravno uz glavu. Noge su im snažne i mišićave, a rep je lepo odlakan. Zanimljivo je da se bernski planinski psi razlikuju po prekrasnim, trobojnim šarama na svom krznu, uključujući crnu, bijelu i smeđu boju.

Hrana i zdravlje bernskih planinskih pasa

Zdrava prehrana je ključna za održavanje zdravlja bernskih planinskih pasa, s obzirom na njihovu veličinu i sklonost displaziji kuka. Preporučuje se odabir hrane obogaćene glukozaminom i kondroitinom kako bi se očuvali zglobovi. Ovi psi su poznati po svom apetitu, pa je važno pravilno kontrolirati količinu hrane koju jedu. Prekomjerna težina ili pretilost može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Također, važno je rasporediti obroke tijekom dana i izbjegavati prekomjerno hranjenje kako bi se spriječilo prejedanje. Uz to, uvijek osigurajte svježu vodu za vašeg bernskog planinskog psa kako bi ostao hidriran i zdrav.

Ponašanje i karakter

Bernski planinski psi su poznati po svojoj nježnoj i prijateljskoj naravi. Iako mlađi psi te pasmine mogu biti pomalo impulzivni, s godinama postaju vrlo mirni i sabrani pratitelji. Ovi psi su iznimno odani i skloni vezivanju za svoje vlasnike, što ih čini sjajnim obiteljskim ljubimcima. Međutim, ne vole biti ostavljeni sami predugo, što može rezultirati tjeskobom. Bernski planinski psi su također vrlo inteligentni i brzo uče. Spremni su za rad i mogu se obučavati za različite zadatke. S obzirom na njihovu energiju, potrebno im je puno tjelesne aktivnosti kako bi ostali zdravi i sretni. Nedostatak fizičke aktivnosti može dovesti do destruktivnog ponašanja.

Zahtjevi i njega

Bernski planinski psi su jaki i izdržljivi psi, pa je važno osigurati odgovarajuću opremu za šetnje. Preporučuje se čvrsta ogrlica i povodac kako bi se spriječilo povlačenje na šetnji. Također, trebate pružiti izdržljive igračke odgovarajuće veličine, izbjegavajući manje predmete koje bi pas mogao progutati. Njega dlake je bitan dio brige za bernske planinske pse. Njihova duga dlaka zahtijeva tjedno četkanje, a tijekom sezone linjanja, preporučuje se svakodnevno četkanje kako bi se spriječilo stvaranje čvorova i zapetljaja. Osim toga, pazite na njihovu higijenu, uključujući redovito pranje i održavanje jastučića na šapama hidratantnim kako bi se spriječile pukotine i suhoća.

Natura Wild je odgovor na potrebe naših modernih kućnih ljubimaca. U današnjem svijetu, mnogi psi suočavaju se s izazovima sjedilačkog načina života ili pretjeranog fizičkog napora. Stoga, kako bismo osigurali njihovu dobrobit, pružamo im uravnoteženu i visokokvalitetnu prehranu koja zadovoljava potrebe svih pasa.

Naš cilj je također unaprijediti industriju hrane za kućne ljubimce, mijenjajući shvaćanje o tome da se žitarice mogu temeljiti na kukuruzu ili pšenici. Svi naši Natura Wild proizvodi su rezultat obiteljskog rada i strasti, a s ponosom ih distribuiramo širom svijeta. Vašem ljubimcu treba Natura Wild kako bi ostao zdrav i sretan. Poručite OVDJE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *