Zdravlje ljubimaca

Zdravlje mačke: pretilost

Pretilost i njen uzrok

 

Prepoznavanje pretilosti kod mačaka nije uvijek jednostavno, no postoje određeni znakovi i načini na koje možete saznati da vaš ljubimac ima problem s viškom kilograma. Najvažniji kriterij za procjenu je osjetljivost rebara. Ako rebra vaše mačke nisu osjetljiva na dodir, to može značiti da ona ima prekomjernu tjelesnu težinu. Drugi znak je nepreponski struk – ako struk mačke nije vidljiv kada je gledate odozgo, to također može ukazivati na pretilost.

 

Najčešći uzrok pretilosti kod mačaka su prekomjerna konzumacija hrane i nedostatak fizičke aktivnosti. Kastracija i neke bolesti također mogu dovesti do povećanja tjelesne mase. Stoga, prije nego što počnete mijenjati prehranu vaše mačke, najbolje je razgovarati s veterinarskim stručnjakom kako biste osigurali da njeno debljanje nije uzrokovano zdravstvenim problemima.

 

Kontrola pretilosti kod mačke

 

Ako želite da vaša mačka zdravo smršavi, važno je da učinite promjene u njezinoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti. Uključivanje zdrave prehrane, kontroliranje porcija i značajno smanjivanje grickalica su neke od strategija koje možete primijeniti. Redovito vježbanje također može pomoći da vaša mačka ispusti suvišne kilograme i jača tijelo.

Ako želite da vaša mačka zdravo smršavi, važno je da učinite promjene u njezinoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti

Međutim, sve promjene moraju biti usklađene sa savjetima vašeg veterinara i stvaraju se postepeno, kako ne bi narušili zdravlje mačke. Kontinuirani pregledi i mjerenje tjelesne mase bit će ključni u procesu održavanja optimalne težine.

 

U konačnici, važno je zapamtiti da pretilost kod mačaka nije samo estetski problem, već zdravstveni problem koji može dovesti do brojnih komplikacija. Korištenjem integriranog pristupa uključujući veterinarsku konzultaciju, zdrave prehrambene navike i tjelesnu aktivnost, možete pomoći vašem ljubimcu da postane i ostane zdrav i sretan.

 

Pretilost i pravilna ishrana

 

Jedan od glavnih razloga za debljanje mačaka jest prekomjerno hranjenje. Zato je neophodno držati se propisane količine hrane kako bi se smanjila tjelesna težina.

 

Pažljivo mjerite količinu hrane koju dajete. Čak i nekoliko dodatnih zrna hrane može spriječiti gubitak kilograma ili čak uzrokovati još veće debljanje. Zbog toga je važno koristiti kuhinjsku vagu za točno mjerenje hrane.

 

Također, držite se granice kod dnevnih poslastica. One mogu povećati unos kalorija i treba ih uzeti u obzir kada se planira dnevni unos kalorija za mačku.

Zato je neophodno držati se propisane količine hrane kako bi se smanjila pretilost.

Kada mačka počne gubiti kontrolu nad svojom tjelesnom težinom, problem se može samo pogoršavati. Zbog toga je važno paziti na vašu mačku i učiniti sve što je potrebno da se to ne dogodi.

 

Ako želite da vaša mačka zdravo smršava, a to može dovesti do zdravstvenih problema. Umjesto toga, potražite proizvode za mršavljenje ili posebnu dijetalnu hranu koja će pomoći vašoj mački da ostane u formi i zdrave tjelesne težine.

 

Kako spriječiti debljanje

 

Kada želite smanjiti tjelesnu težinu svoje mačke, potrebno je voditi računa o kontroli unosa hrane. Postoje različiti načini na koje to možete učiniti, uključujući korištenje zdjelice za hranjenje, automatske hranilice i igračaka za inteligenciju. Sve ove metode će vašoj mezimici omogućiti da jede sporije i da troši kalorije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *