Zdravlje ljubimaca

ZAŠTO PSI DAHĆU?

Dahtanje psa je dio njegovog ponašanja i obično nema razloga za brigu. Ali šta ako pas glasno dahće naročito noću?

U nastavku teksta pročitajte više o uzrocima noćnog dahtanja i o tome kako možete pomoći svome nemirnom psu.

Zašto psi dahću?

Svaki pas dahće i to je dio njegovog ponašanja. Dahtanje pomaže psu smanjiti tjelesnu temperaturu. Za razliku od ljudi, psi imaju znojne žljezde samo na šapama. Klasično znojenje je nemoguće za psa. Zbog toga se tijelo pokušava ohladiti na razne načine, a upravo dahtanje je jedno od njih.

Šta ako pas dahće ne samo nakon fizičkog napora ili tokom ljetnih vručina, već naročito noću? Tokom noći pas bi se trebao odmarati, a disanje bi se trebalo usporiti.

 

Izraženo dahtanje? 
Da li ima razloga za brigu?

Smatra se da je normalna brzina disanja psa 10 do 40 puta u minuti. Ako pas snažno i glasno dahće, brzina disanja će porasti na 300 do 400 udisaja. Međutim ako je ljeto ili ako je vaš pas imao aktivnosti tokom večernje šetnje, mora dahtati čak i noću.

Obratite pažnju na tjelesnu građu kao i oblik glave vašeg psa. Kod pasmina sa kratkim nogama ( npr. Mops ili Pekinezer ) disajni putevi su prekratki za učinkovito dahtanje. Veći psi također glasnije dahću. Što je tijelo veće, potrebno je više vremena za regulaciju tjelesne temperature.

Međutim, dolazimo do toga, ako vaš pas snažno dahće noću ili duže vrijeme bez vidljivog razloga, to može biti znak ozbiljnog problema. U tim situacija, potrebna im je vaša pomoć i posjeta veterinara bi dobro došla.

 

Uzroci noćnog dahtanja

U nastavku pročitajte jedne od najčešćih razloga dahtanja psa noću:

 

Previsoka sobna temperatura

Nije samo slučaj ljeti, već i zimi, kada se dom zagrije, sobna temperatura je izuzetno visoka. Psi koji su osjetljivi na toplinu, čiji se krevetić nalazi u neposrednoj blizini kamina, jako teško će se odmoriti.

 

Aktivnost prije spavanja

Neki vlasnici tokom dana nemaju puno slobodnog vremena, tako da šetnje i ostale aktivnosti obavljaju tokom večernjih sati. Brzo trčanje, bacanje loptice ili štapa su česte aktivnosti koje vlasnici provode sa psom. Ovisno o tjelesnog građi i stanju psa, psećem tijelu je potrebno neko vrijeme da se vrati na normalnu tjelesnu temperaturu.

 

Stres, strah ili nervoza

Psi ponekad reaguju na stres ili strah povećanim pulsom i ubrzanim disanjem. Ako pas jako dahće noću, to može biti znak da je pod stresom ili da se nećega boji.

Neobični zvukovi, poput vatrometa, tipični su okidači za dahtanje noću. Međutim, određene situacije tokom dana također mogu ostaviti toliko snažan dojam da se vaš pas ne može opustiti tokom noći. Ako je vaš dom noću izrazito mračan ili ako je vaše susjedstvo prilično glasno, vaš bi pas mogao dahtati od straha.

Kako biste saznali što vašeg psa čini nervoznim ili tjeskobnim, morate ga pomno promatrati. Kada pas intenzivno dahće noću? Je li se dan prije dogodilo nešto izvanredno? Jeste li odstupili od svoje dnevne rutine? Jesu li se tokom noću čuli neobični zvukovi? Suprotno vašim uobičajenim navikama, jeste li imali otvoren prozor noću? Jeste li promijenili mjesto za spavanje vašeg psa?

 

Večernji obroci

Ako psa hranite neposredno prije spavanja, to može biti uzrok dahtanja. Naročito crveno, sirovo meso, uzrokuje da tijelo tokom probave proizvodi povećanu toplinu. Psi također često dahtanjem ukazuju na gastrointestinalne tegobe, poput nadutosti ili grčeva u trbuhu.

Preporučljivo je psa hraniti najmanje dva puta dnevno jer preveliki obroci također opterećuju želudac i crijeva. Večernji obrok ne biste trebali pripremati prekasno.

 

 

Bolesti, bolovi i povišena temperatura

Ako vaš pas izuzetno teško dahće noću, uzrok može biti i bolest. Ponekad bol počinje tek noću, kada se pas opusti i više mu ne odvlače pozornost različite aktivnosti tijekom dana. U tom slučaju trebali biste posjetiti veterinara. Veterinar će pregledati vašeg psa i ustanoviti je li riječ o boli koja proizlazi iz unutrašnjih organa, bolesti zglobova ili ozljedama.

 

Prva pomoć u slučaju noćnog dahtanja

Mjere koje pomažu u smanjenju noćnog dahtanja:

Bolje je odgoditi zahtjevne aktivnosti tokom večernjih sati (pažnja: za vrućih ljetnih dana trebali biste odabrati jutarnje sate za šetnju).

Neka vaš pas pojede zadnji obrok nekoliko sati prije spavanja.

Promijenite mjesto na kojem se nalazi pseći krevetić (tiše mjesto ili vaša blizina mogu umiriti vašeg psa).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *