Natura Wild

Zašto je hrana bez žitarica odlična za pse i mačke?

Sa razvijanjem prehrambene industrije za pse i mačke kao i sa napretkom medicinskih istraživanja, popularnom se pokazala hrana bez žitarica.

Šta podrazumijeva hrana bez žitarica?

Žitarice su ugljikohidrati koje bez izuzetka možemo pronaći u svakoj granuliranoj hrani. U ovom slučaju se skrob kao ugljikohidrat dobija iz žitarica, a u hrani koja ih ne sadrži, on se uzima iz povrća (grašak, grah, paradajz). Mišljenja su podijeljena, ali prema nekim istraživanjima ovo je puno sigurnija i prirodnija verzija ishrane za mesojede. Ako bismo istražili kako funkcioniše lanac prehrane pravih mesojeda, recimo vukova, mogli bismo to povezati i sa izvornim načinom prehrane pasa. Psi su potomci vukova i od njih su naslijedili prirodni instinkt za prehranu. Jeli su čitav plijen, u smislu da nisu jeli samo meso, već i sadržaj crijeva, unutrašnje organe, kosti, kožu i dlaku, te su na taj način osigurali sve potrebne hranjive tvari. Dakle, prehrana bazirana isključivo na mesu mišića nije dovoljna. Sada kućni psi nemaju mogućnost razviti takvu ishranu, ali ste vi kao njegov vlasnik dužni da mu osigurate uravnoteženu, prirodnu i kvalitetnu hranu. Cilj je da ljubimca približite prirodi hraneći ga raznovrsnim, ali provjerenim sastojcima.


Da li treba izbjegavati hranu koja sadrži žitarice? 

Osim ako vaš pas nema alergiju na žitarice, one nisu štetne. Postoji mit koji nije podržan od strane veterinarske medicine, a koji tvrdi da žitarice izazivaju alergije. To nije nužno slučaj. Realnost je da su prave alergije na hranu izuzetno niske kod pasa i mačaka, a štetne supstance obično nisu žitarice. To znači da je šansa da vaš pas ima alergiju na žitarice mala. Manje od 1% pasa je osjetljivo na žitarice i moraju izbjegavati njihovu konzumaciju, dok 99% pasa može iskoristiti nutritivne prednosti koje ima hrana za pse sa žitaricama. Problem kod ovakve hrane ne moraju biti konkretno žitarice, ali ono što može izazvati reakcije jesu pesticidi koji su potaknuli uzgoj same žitarice.

Iako su alergije na žitarice rijetke kod pasa, možda ćete se osjećati ugodnije ako mu dajete hranu bez žitarica. Ovo je lična odluka svakog vlasnika.


Kako žitarice mogu biti korisne u ishrani pasa? 

Žitarice su odličan izvor hranjivih tvari i osiguravaju dovoljnu količinu ugljikohidrata, masti i antioksidanata. To ne znači nužno da se hrana treba zasnivati isključivo na žitaricama i pogotovo na svim njihovim vrstama. Ključan je balans. Odabir najbolje hrane za vašeg psa može biti izazov. Postoji mnogo dostupnih namirnica – neke su recepti koji su izbalansirani sa žitaricama i proteinima životinjskog porijekla, a drugi su bez žitarica.

Kao vlasnik psa, nastojite da svom ljubimcu pružite najbolje, tretirajući ga kao člana porodice. To također znači da dosljedno procjenjujete i pokušavate dodati korisne proizvode i prakse u rutinu vašeg psa.

Ako ste procijenili da bi grain free hrana bila idealna za vašeg ljubimca, onda u sklopu raznovrsne ponude Natura Wild proizvoda potražite recept specijalno prilagođen potrebama ljubimca. To uključuje hranu bogatu proteinima, bez žitarica ili glutena, ali sa mesom kao primarnim sastojkom. Kada kažemo izbalansirana prehrana, mislimo na 40% svježeg mesa, 40% sastojaka životinjskog porijekla i 20% voća i povrća. Da bismo zadovoljili sve nutritivne dnevne potrebe mesojeda, kreiramo recepte inspirisane prirodom i sa hipoalergenim sastojcima proizvedenim u Francuskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *