BonAppetit

ŠTA MAČKE NE SMIJU JESTI? Opasne namirnice

Neke namirnice koje su korisne za ljudsko zdravlje, mogu biti vrlo toksične za mačke. Mnogo namirinice mogu da im naškode, a neke čak i da ugroze njihovo zdravlje.

Prije nego što udomite mačku, trebate naučiti o tome koje su namirnice opasne za nju. 

 

U nastavku teksta donosimo vam neke od opasnih namirnica za mačke:

Alkohol

Mačke važe za veoma radoznale životinje. Njuškaju i istražuju uvijek nove stvari, alkohol kao i ostale štete stvari za nju, potrebno je ukloniti sa vidnog mjesta kako ne bi mogle doći do njih. Alkohol može uzrokovati ozbiljna oštećenja jetre i mozga kod mačke. Veće količine su smrtonosne za nju. 

 

Čokolada

 

Kao i kod pasa, čokolada je vrlo toksična za mačke zbog sastojka teobromina. 

Ako mačke konzumiraju čokoladu to može izazvati ozbiljne posljedice. Čokolada može dovesti do srčane aritmije, mišićnog tremora i napada. Što veći udio kakaoa u čokoladi, to je čokolada opasnija za mačke. 

 

Mlijeko i mliječni proizvodi

 

Iako mačke vole piti mlijeko, to ne znači nužno da je dobro za njih. Mačke imaju poteškoća sa probavljanjem laktoze iz njih, što može izazvati trbušne tegobe i proljev. Većina mačaka laktozi je izložena samo u najranijoj dobi, dok još sišu majčino mlijeko. Kako od majčina mlijeka žive svega nekoliko tjedana, njihov probavni sustav nije prilagođen ponovnoj konzumaciji laktoze. 

 

Grožđe i grožđice

 

Iako još uvijek razlog sa sigurnošću nije poznat, čak i mala količina grožđa ili grožđica može prouzrokovati ozbiljne probleme kod vaše mačke, pa čak i zatajenje bubrega.

Povraćanje i hiperaktivnost rani su pokazatelji, prisutni u prvih 12 sati nakon konzumiranja spomenutih namirnica. Drugi znakovi koji se javljaju unutar 24 sata, proljev, smanjen apetit, bol u trbuhu i zastoj u mjehuru.

Avokado

Jedna od opasnih namirnica za mačke jeste upravo avokado. U ljudskoj prehrani zbog zdravstvenih dobrobiti je preporučljiv, dok je za mačke veoma štetan. Persin kod mačaka dovodi do respiratornog poremećaja, edema i oštećuje srčani mišić.

 

Luk

Luk je izrazito otrovna namirnica mačke u bilo kojem obliku, bilo kuhan, sirov, sušen ili u prahu. Razlog tome jesu sumporni spojevi. Oni zapravo napadaju crvene krvne stanice kod mačke, a konzumacija luka u bilo kojem obliku može uzrokovati povraćanje, proljev, iritaciju sluznice ili čak anemiju kod naših ljubimica. Čak i male količine mogu biti dovoljne da promijene mačju krv u negativnu i ugroze njeno zdravlje.

 

Mahunarke i kupus

Još jedne od štetnih sastojaka su mahunarke i kupus. Svojstvo im je teška probavljivost. Za mačke, one mogu biti potpuno neprobavljive i uzrokovati nadutost ili proljev. Pored toga,

poznate su izolirane smrti zbog konzumacije.

 

Kosti

Oni mogu sadržavati krhotine i na taj način ozlijediti mačje nepce, zaglaviti se u grlu ili oštetiti crijevnu stijenku vašeg četveronožnog prijatelja.

Kad su mačke u pitanju, treba se pobrinuti za to da dobivaju najbolju visokokvalitetnu mačju hranu, najprimjereniju njihovim nutritivnim potrebama. S vremena na vrijeme može vas uhvatiti želja da im date ostatke sa stola ili posebne poslastice, ali imajte na umu da određene namirnice za mačke mogu biti otrovne.


Naša preporuka ide za brend hrane Bon Appetit, visokokvalitetna hrana za mačke bez glutena.

 

Izdvajamo 5 ključnih prednosti Bon Appetit hrane:

Bez glutena

Bogata mesom- 71% mesa lososa i piletine

Omega 3-6-9

9 antioksidansa 

Riža- ništa bolje od riže za savršeno varenje.

 

NE DOZVOLITE DA VAŠA MAČKA DOĐE U KONTAKT SA OPASNIM NAMIRNICAMA

Život i dobrobit vaše mace ovisi o vrsti hrane koju jede. Držanjem otrovne i opasne hrane izvan njezina dosega i brigom oko toga da joj omogućite uravnoteženu prehranu pomoći ćete joj da ostane zdrava.

Hranu držite izvan njenog dosega. Ako je vaša mačka znatiželjna, na ormariće postavite zatvarače.

Ne puštajte vašu mačku na radnu površinu dok kuhate ili jedete.

Nemojte joj davati ostate sa stola, naročito za vrijeme praznika ili okupljanja kada više ljudi boravi za stolom. Tada ih vjerojatno intrigira više „ljudske hrane” koja im može prouzročiti probavne tegobe ili im ozbiljnije nauditi.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *