Natyka

Šta je B.A.R.F. i da li ima alternativu?

B.A.R.F. “Biološki prikladna sirova hrana” je potpuna i pažljivo izbalansirana mješavina sirovog mesa, voća i povrća, uz dodatak biljnih vlakana. 

B.A.R.F. dijeta značajno smanjuje rizik od intolerancije na hranu i alergija te psu vraća izgubljenu energiju. Razlog tome je olakšana probava hrane koja je 100%  prilagođena njegovim potrebama, dok se tijelo ne umara u procesu razlaganja. Upravo BARF dijeta je snažna inspiracija za razvoj NATYKA Gourmet asortimana.

Povratak korijenima korištenjem sirove hrane 

Ovakva hrana nekada je bila popularna u ishrani egzota, a danas je odličan način prehrane pasa, istinskih mesojeda. Ako bismo je razložili na sastojke, pronašli bismo sve ono što je potrebno jednom psu za ispunjenje dnevnih nutritivnih potreba. Uvidjeli bismo sastav bogat svježim mesom, vitaminima, mineralima i iznutricama. Ako želimo raditi u službi zdravlja i dugog životnog vijeka našeg vjernog pratitelja, cilj nam je razumjeti njegove prirodne potrebe i pokazati mu način života njegovih predaka. Ista situacija je primjenjiva u ishrani. Pas je po prirodi mesojed, njegov instinkt je da lovi divljač i hrani se sirovim mesom, zadovoljavajući svoje dnevne potrebe za količinom unosa nutritivnih elemenata, vitamina i minerala. Ključna činjenica je da ovakva hrana podrazumijeva samo prirodne dodatke, odnosno sastav bez vještačkih boja, konzervansa, glutena, GMO i slično. 

Zašto u prehranu vašeg psa uvesti i sirovu hranu?

Prema dosadašnjim istraživanjima,  B.A.R.F. filozofija prehrane pokazala se vrlo pogodnom za dobrobit pasa, što uključuje sve prethodno navedene razloge, a uz to i očuvanje zuba i desni (jer je svježe meso pogodnije za žvakanje od dehidriranog), sjajnija, mekša i gušća dlaka, kao i zdrav razvoj i očuvanje tetiva i zglobova. Prelazak na ishranu sirovom hranom se preporučuje kako zdravim, tako i psima sa određenim oboljenjima ili problemima u pravilnom rastu i razvoju. Ovdje se još ubrajaju i problemi sa alergijama, gastritisom, te hronično rijetkom stolicom.  

Pored svega toga, ne smijemo zaboraviti i na ekološke prednosti: sirovo hranjenje smanjuje naš ekološki uticaj. Tijela pasa i mačaka potpunije koriste sirovu ishranu, što rezultira manjom količinom otpada. 

B.A.R.F. dijeta također koristi životinjske dijelove poput mesa organa koje, iako je sigurno za nas, ljudi obično izbjegavaju. Upotreba ovih dijelova mesa također smanjuje otpad.

Ukratko: ono što je dobro za naše ljubimce dobro je i za našu okolinu. Win-win.

Kako navesti psa na sirovu ishranu?

Prelazak na sirovu ishranu ponekad može biti naporan i za pse, ali i za njihove vlasnike. Razlog je taj što su nove generacije pasa navikle na industrijske proizvode koji imaju savršen ukus, ali ne toliko mnogo kvalitetnih sastojaka. Dok sa druge strane, BARF i njegove alternative–kao što su recimo NATYKA proizvodi–u sebi ne kriju niti jedan neprirodan, nekvalitetan ili opasan element. Spoj su iskustva, znanja i ljubavi prema psima i njihovoj kvalitetnoj ishrani, pa NATYKA garantuje da su odličan ukus i provjereni sastojci osnovne karakteristike njihovih proizvoda.

Sada kada ste dobro informisani o prednostima sirovog hranjenja, vrijeme je da počnete! Mi Vam donosimo nekoliko koraka za prelazak vašeg psa na B.A.R.F. ishranu:

Ako je vaš pas tek počeo sa sirovom hranom, prelazite polako. Potpuna tranzicija se često može postići u roku od sedmicu dana. Međutim, ključ je da idete polako, kao što biste učinili sa bilo kojom promjenom u ishrani. Štenci se općenito mogu naviknuti u toku nekoliko dana, jer obično imaju zdraviji probavni sistem od starijih pasa. Što je pas stariji, duže vam treba da pređete na novi režim sirove ishrane.

Za početak, preporučujemo da psu ne dajete hranu pola dana do cijeli dan prije prvog sirovog obroka, kako biste osigurali dobar apetit, a zatim ga malo nahranite da vidite kako se ponaša sa svježom hranom i kako je njegov organizam prihvata. Pratite svog ljubimca. Ako uvidite da ima rijetku stolicu, pričekajte da se učvrsti kako biste nastavili tranziciju. Ako je sve u redu, nastavite.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *