Psi ishrana

Sirova hrana za pse – BARF: Biološki prikladna prehrana

U svijetu pasa, jedan od sve popularnijih pristupa prehrani je BARF, što je kratica za “Biologically Appropriate Raw Food” ili “Biološki prikladna sirova hrana”. Ova metoda prehrane temelji se na ideji da psi trebaju jesti hranu koja je slična njihovoj prvobitnoj prehrani kao divljih mesoždera. BARF prehrana uključuje svježe meso, iznutrice, povrće te dodatak vitamina i minerala, s ciljem što vjernijeg oponašanja prirodnog plijena pasa.

 

Zašto se sve više vlasnika pasa okreće BARF prehrani?

Postoje mnogi zagovornici ove metode prehrane koji ističu brojne prednosti. Ljubitelji pasa koji hrane svoje ljubimce BARF metodom hvale se zdravim zubima pasa zbog intenzivnog žvakanja svježeg mesa, sjajnim krznom, poboljšanjem kroničnih bolesti.  Te bolesti mogu biti artroza, sprječavanje problema u rastu te razvijanje snažnog vezivnog tkiva i tetiva. Sirova hrana je prilagođena potrebama današnjih pasa i ne sadrži punila i konzervanse, što je čini pogodnom za pse s posebnim prehrambenim potrebama.

Ipak, važno je napomenuti da postoje i protivnici ove prehrane koji ističu određene rizike i izazove. Priprema sirove hrane za psa zahtijeva pažljivo planiranje i izračunavanje pravilnih omjera iznutrica, biljnih sastojaka, vitamina i minerala kako bi se izbjegli nutritivni nedostaci. To može biti vremenski zahtjevno i zahtijevati puno pažnje. Srećom, postoje mnogi proizvođači hrane za pse i mesnice koji su prepoznali povećanu potražnju te nude praktične BARF proizvode koji su već pripremljeni, zamrznuti i spremni za upotrebu.

 

Na šta obratiti pažnju kod BARF prehrane

Ako ste zainteresirani za BARF prehranu za svog psa, postoje neki faktori na koje trebate obratiti pažnju. Prvo, trebate procijeniti trošak i skupiti informacije o BARF prehrani. Odluka o BARF prehrani zahtijeva planiranje kupovine i skladištenja sirovog mesa. Dobro je proučiti nutritivne potrebe vašeg psa. Također je važno odabrati pravo meso za hranjenje psa, uzimajući u obzir iznutrice i izbjegavajući određene vrste mesa. Na primjer, svinjetina može biti opasna zbog potencijalnog prenošenja Aujeszky virusa. Osim toga, treba biti oprezan prilikom hranjenja pasa kostima kako bi se izbjegle moguće ozljede.

Važno je naglasiti da ovakva vrsta prehrane treba biti raznolika kako bi se osiguralo da pas dobiva sve potrebne hranjive tvari. Osim mišićnog mesa, treba uključiti i iznutrice, kosti, ulja, voće i povrće. Međutim, važno je biti svjestan da neke vrste voća i povrća mogu biti otrovne za pse, pa se treba provjeriti njihova sigurnost.

Ako se odlučite za BARF prehranu, postoji velik izbor smrznute hrane i gotovih BARF obroka na tržištu. Mnogi proizvodi i dodaci hrani za pse dostupni su u specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce kao što je naša zooplus internet trgovina.

BARF prehrana za pse je sve popularnija metoda koja ima svoje zagovornike i protivnike. Važno je provesti istraživanje, konzultirati se s veterinarom i pažljivo planirati prehranu svog psa kako bi se osiguralo da dobiva sve potrebne hranjive tvari. BARF prehrana može pružiti psima zdravu i uravnoteženu prehranu, prateći njihovu prirodnu prehranu kao mesoždera.

Uz BARF prehranu, postoji još jedna alternativa koju vrijedi razmotriti – Natyka hrana za pse.


Natyka nudi vrhunski kvalitet hrane za pse i mačke. S asortimanom prirodnih i holističkih recepata pripremljenih s pažljivo odabranim i najkvalitetnijim sirovinama. Njihovi recepti su razvijeni s ljubavlju i koriste isključivo meso životinja uzgojenih u Francuskoj pod strogo kontroliranim uslovima. Natyka hrana za pse pruža odličnu alternativu BARF prehrani. Nudeći im vrhunski kvalitet i raznolikost u prehrani ljubimaca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *