BonAppetit

Sastojci Bon Appetit hrane kao faktor očuvanja zdravlja Vašeg ljubimca

Proizvodi Bon Appetit sadrže u svom sastavu čak i do 72% mesa, odnosno proteina životinjskog porijekla. Hrana za pse i mačke koja za jedini izvor bjelančevina (proteina) koristi meso, već neko vrijeme je izrazito popularna kod vlasnika, a mnogi od njih se odlučuju i da potpuno prebace svoje ljubimce na ovu vrstu prehrane. 

Meso je najpotpuniji izvor esencijalnih aminokiselina za pse i mačke bez kojih ne mogu normalno funkcionisati. Upravo je prisustvo esencijalnih aminokiselina glavna prednost ishrane ljubimaca mesom. 

Mačke su izraziti mesojedi, tako da za vlasnike mačaka ne bi trebalo da bude dileme oko toga na čemu će se njihova ishrana bazirati. 

Sa psima ipak treba biti oprezan jer izrazito mesna prehrana kratkoročno i dugoročno može negativno uticati na njihovo zdravlje. Naglasak je na pse čija je ishrana isključivo bazirana na mesu jer dugotrajna konzumacija dovodi do teških problema sa bubrezima i urinarnim traktom. Pozitivna strana proteina mesnog porijekla je odličan omjer esencijalnih aminokiselina potrebnih za održavanje psa zdravim. 

Nedavno sprovedene studije ​​ispitale su kako vrsta proteina u ishrani utiče na tjelesni sastav pasa različitih životnih dobi. 

Psi su hranjeni dijetama sa različitim količinama proteina iz pilećeg i kukuruzno-glutenskog brašna, a analiziran je i njihov tjelesni sastav (mišić naspram masnog tkiva). Pored toga, mjereni su i nivoi ključnih proteina u krvi i mišićima.

 

U poređenju sa psima koji su hranjeni hranom sa 100%-tnim udjelom pilećih proteina, psi hranjeni ishranom sa smanjenim nivoom piletine i povećanim nivoom kukuruznog glutena imali su reakcije kao što je smanjeno mišićno tkivo, povećana tjelesna masnoća i smanjen nivo proteina u krvi. Ovo su faktori koji se rutinski koriste kao pokazatelji nutritivnog statusa organizma pasa.

 Kako psi stare, opada im nivo proteina i uopšte potrebnih supstanci za razvoj i zdravlje organizma. Stoga je neophodno iste nadoknaditi kroz pravilnu ishranu i unos svih neophodnih nutrijenata. 

Mačke su evoluirale u izrazite mesojede i njihov način ishrane zahtijeva proteine ​​i aminokiseline iz životinjskih izvora u svakom obroku. Većini mačaka potrebno je otprilike 30% kalorija koje dolaze iz proteina kako bi nahranile svoje tijelo i nervni sistem, ali i kako bi imale kontinuiran rast dlake i funkcionalan imunološki sistem.

Proteini životinjskog porijekla obezbjeđuju vitamine, aminokiseline i masne kiseline kojih nema u proteinima biljnog porijekla. Mačke nemaju sposobnost da sintetiziraju onoliko aminokiselina i vitamina kao psi ili ljudi, što ih čini potpuno ovisnim o životinjskim proteinima kada su u pitanju nutritivne vrijednosti njihovih obroka. 

Primjer važne aminokiseline koja se ne nalazi u biljkama je taurin, koji je od vitalnog značaja za normalnu funkciju mrežnjače i srca mačaka. Bez dovoljnog unosa ove aminokiseline u organizam, mačke mogu razviti sljepilo i specifične vrste srčanih bolesti.

Pored mesa i proteina koje naši ljubimci iz njega dobijaju, ono što je još jedna od važnih komponenti, a što je sastavni dio Bon Appétit hrane, jeste i maslinovo ulje. Maslinovo ulje se pokazalo korisnim u mnogo aspekata zdravlja pasa i mačaka. 

Prije svega, maslinovo ulje pomaže imunološkom i nervnom sistemu naših ljubimaca. Prepuno je antioksidanata, koji se bore protiv slobodnih radikala koji uzrokuju rak. Također obiluje i vitaminom E koji pomaže mozgu da pravilno funkcionira i spriječava kognitivni pad.

Uvrštavanje maslinovog ulja u svakodnevnu ishranu pasa i mačaka pokazalo se korisnim i kada je u pitanju tjelesna težina jer je bogato monozasićenim mastima koje pomažu u razgradnji nezdravih masnoća unutar tjelesnih stanica. 

Maslinovo ulje korisno je i za održavanje kože i dlake naših ljubimaca zdravim zbog prisustva omega masnih kiselina. 

Pored navedenih sastojaka, Bon Appétit hrana za ljubimce bogata je i vitaminima A, B i C zahvaljujući ekstraktima sjemenki grožđa i pulpe limuna, narandže i grejpa. Pored podizanja nivoa imunološke odbrane i funkcionalnosti kardiovaskularnog sistema, ovi vitamini imaju antioksidativna dejstva i značajnu ulogu u proizvodnji kolagena. 

Sastavom proizvoda Bon Appétit pokriven je širok spektar benefita po zdravlje naših ljubimaca, a svakodnevnom, ujednačenom i pravilnom ishranom vrlo brzo se postižu vidljivi rezultati. Bon Appetit hrana nije pravljena samo da nahrani ljubimce, već i da preventivno djeluje na njihovo zdravlje. Naši recepti sastavljeni su od visokokvalitetnih sastojaka, a svaki od njih sa sobom nosi prednosti koje Bon Appétit hranu čine idealnim izborom za ishranu svakog psa i mačke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *