Zdravlje ljubimaca

Problemi sa bubrezima kod pasa

Problemi sa bubrezima uključuju sve stanja koja dovode do smanjenja broja nefrona. Oštećenje bubrega može biti izazvano mnogim faktorima, uključujući povrede, infekcije, trovanja i tumore. Zdrava životinja ima veliki rezervni kapacitet funkcionisanja bubrega, pa bolest nastaje kada je oko 75% funkcionalnih jedinica (nefrona) izgubljeno. Tada se govori o slabosti bubrega.

Kod pasa i mačaka postoje dva bubrega koja se sastoje od više hiljada malih funkcionalnih jedinica, poznatih kao “nefroni”. Njihova glavna funkcija je filtriranje krvi, uklanjanje otpadnih proizvoda i održavanje pravilne koncentracije tečnosti i mineralnih materija u organizmu. Sa godinama, određen broj ovih funkcionalnih jedinica (nefrona) gubi sposobnost da se regeneriše.

Bubrežne bolesti su česte kod pasa i mačaka. Pravovremenom dijagnozom i terapijom možemo značajno pomoći oboljelim pacijentima da usporimo napredovanje bolesti.

 

Faktori uticaja problema s bubrezima

 

Okoline: 

Različite hemikalije (dezinficijensi na bazi fenola, antifriz, olovne boje itd.), kao i neki lekovi su toksični za bubrege.

 

Starost:

Stariji psi i mačke su skloniji razvoju bolesti bubrega. Između 10 i 15 godina starosti, ovaj rizik se duplo povećava.

 

Rasa: 

Slabost bubrega se češće javlja kod mačaka rase Maine Coon, Sijamskih mačaka, Ruskih plavih i Persijskih mačaka. Kod pasa, rase poput Koker španijela, Lasa Apso, Samojeda, Dobermana i Šar pea su sklonije određenim bubrežnim bolestima.

 

Ishrana: 

Pažljiva kontrola unosa fosfora i proteina putem hrane u organizam može da uspori  napredovanje bolesti bubrega kod pasa i mačaka koji imaju smanjenu funkciju bubrega.

 

Problemi s bubrezima: kako i kada potražiti pomoć veterinara?

Ukoliko se sumnja na bolest bubrega, veterinarski stručnjak će prvo pregledati ljubimca i razgovarati sa vlasnikom o njegovim simptomima i istoriji zdravlja. Dijagnoza bolesti bubrega kod ljubimaca se obično postavlja na osnovu kliničkog pregleda, analize urina i krvi pacijenta. Analiza urina i krvi pacijenta je važan korak u dijagnostičkom procesu, jer to omogućava veterinaru da vidi kako bubrezi funkcionišu i da li postoje bilo kakva odstupanja od normale.  Prvi korak u dijagnostičkom postupku je detaljan pregled kod veterinara. 

Dodatne dijagnostičke procedure kao što su rendgensko snimanje, ultrazvučni pregled ili biopsija su neophodne ako se želi postaviti precizna dijagnoza i planirati odgovarajuća terapija. Dijagnoza bolesti bubrega kod ljubimaca je važna jer to omogućava veterinaru da počne sa liječenjem što pre i da spreči razvoj komplikacija.

 

Hronični slučajevi mogu da se javljaju dugo vremena i u ovakvim slučajevima, precizan uzrok oštećenja bubrega nije uvek moguće ustanoviti.

 

Kontrola i tretman kod bubrežnih problema pasa

Tretman i kontrola kućnih ljubimaca sa bolesnim bubrezima zahteva pažljivo praćenje i stalnu kontrolu veterinara. Terapija obično uključuje određene lekove i tečnosti u vidu infuzija koji pomažu da se umanje simptomi bolesti i stabilizuje stanje pacijenta. U nekim slučajevima, bolničko lečenje može biti neophodno.

Promena ishrane i prelazak na neku od propisanih veterinarskih dijeta je važan aspekt terapije jer to pomaže da se smanji opterećenje na bubrezima. Preporučuje se hrana sa umereno smanjenim sadržajem proteina, fosfora i soli. Osiguravanje dovoljne količine sveže i čiste vode koja je stalno na raspolaganju je takođe važno za održavanje zdravlja bubrega.

Kontinuirano praćenje i kontrola kod veterinara je važan korak u lečenju bolesti bubrega kod kućnih ljubimaca. Veterinarski stručnjak će pratiti napredak pacijenta, kontrolisati njegovo stanje i prilagoditi terapiju u skladu sa potrebama. Problemi sa bubrezima mogu izazvati i komplikacije, veterinarski stručnjak će odmah reagovati i preduzeti potrebne korake za sprečavanje daljeg pogoršanja stanja. Prevencija bolesti bubrega kod kućnih ljubimaca može se postići pravilnom ishranom i redovnim veterinarskim pregledima.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *