Mačke aktivnosti

PREHLADA KOD MAČKE: Simptomi

Stalne promjene temperature za ljudski i životinjski imunološki sistem predstavljaju veliki izazov. Prehlada kod mačke je također moguća i ponekad nije bezazlena. S mačjom prehladnom susreli su se mnogi vlasnici i znaju da je prehladu potrebno pažljivo promatrati.

U nastavku teksta saznajte više o simptomima prehlade kod mačke kao i o samom liječenju mačje prehlade.

Prehlada kod mačke jeste zarazna bolest disajnog trakta i sluznice mačke. Uzroci mogu biti virusi ili bakterije. Naročito su osjetljive mačke koje nisu cijepljene. 

 

SIMPTOMI PREHLADE KOD MAČKE

Jasni simptomi koji ukazuju na to da je vaša mačka prehlađena su: curenje nosa, odbijanje hrane, kao i povlačenje u jedan kut sobe.

 

Ostali simptomi prehlade su:

  • Neuobičajna malaksalost
  • Crvena sluznica
  • Redovito kihanje
  • Povremena vručica
  • Istjecanje iz nosa

 

 

DA LI JE MAČJA PREHLADA ZARAZNA?

Mačja prehlada može biti zarazna za mačke i prenosi se kapljičinim putem. Budući da je mnogo različitih patogena uključeno, ne može se isključiti da se isti ne može prenijeti i na ljude i druge kućne ljubimce. 

Kada primjetite prethodno spomenute simptome, bilo bi dobro da posjetite veterinara kako bi utvrdili pravo stanje vašeg ljubimca. Patogen se utvruđuje isključivo putem krvog testa i brisom unutrašnjosti mačjih usta. 

 

LIJEČENJE MAČJE PREHLADE

 

Potrebno je da vašoj mački priuštite odmor od nekoliko dana. Nemojte je pozivati na igru, dajte joj priliku za odmor, kako bi se što prije oporavila.

Osigurajte dovoljno tečnosti. U koliko vaš ljubimac odbija tečnost, ponudite mu hranu sa većom količinom vode. 

Vašoj bolesnoj ljubimica potrebna je toplota. Obezbjedite joj kutak koji je dovoljno topao. Možete se poslužiti i sa crvenim svjetlom za grijanje- dovoljni su tretmani od po 10 minuta. Za to vrijeme potrebno je da budete uz nju, jer trebate osigurati razmak od pola metra.

 

Mjerite temperaturu mački- Normalna temperatura može varirati od 38 do 39 stepeni. Rektalno mjerenje temperature možete pojednostaviti ako termometar navlažite vazelinom i oprezno ga uvedete. Ako temperatura prelazi 39 stepeni, potrebno je da posjetite veterinara. 

 

ŠTA JE POTREBNO IZBJEGAVATI?

Nemojte svojoj ljubimici davati tablete za ljude. 

Izbjegavajte bliski kontakt sa drugim mačkama, jer je prehlada veoma zarazna.

 

KAKO SPRIJEČITI POJAVU PREHLADE KOD MAČKE?

 

Za prevenciju trebali biste cijepiti vaše mačke dok su još mačići. Međutim dolazimo do toga da cijepljenje nije učinkovito kod svih patogena. To znači da se mačke mogu prehladiti unatoč cijepljenju, ali progresija same bolesti je znatno manja u slučaju cijepljena. 

Mačiće možete cijepiti sa navršenih 8 sedmica života. Sljedeća injekcija daje se tri do četiri sedmice poslije. Tada je osnovna imunizacija završena. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *