Psi ishrana

Pravilna ishrana psa

Vlasnici pasa često se suočavaju s pitanjima vezanim uz njegu svog ljubimca, uključujući koja je pravilna ishrana psa, količina hrane koja se treba davati i vrstu hrane koja je najbolja za njihovog psa.

Psi su individue i mogu imati različite potrebe i preferencije u pogledu hrane, iako postoje opća pravila koja se primjenjuju na većinu pasa. Vlasnici pasa često se suočavaju s pitanjima kao što su što hraniti svog psa, kada hraniti i koliko hrane davati. Kako bi bolje razumjeli potrebe svog ljubimca, donosimo odgovore na neka česta pitanja vezana uz hranjenje pasa.

 

Na koji način hraniti psa?

Hranjenje psa je važan aspekt njegove njege i zdravlja. Vlasnici pasa trebaju pratiti ponašanje i reakcije svog ljubimca kako bi bolje razumjeli njegove potrebe i želje u pogledu hrane. Postoji više načina na koje se može hraniti pas, uključujući suhu hranu, hranu iz konzerve i hranu koju vlasnik jede. Odluka o tome što hraniti psa treba biti donesena nakon isprobavanja različitih vrsta hrane i pratiti njegove reakcije na istu.

Suha hrana za pse

Suha hrana za pse je oblik hrane koja se sastoji od dehidriranih sastojaka i prilagođena je potrebama određene dobi, pasmine i aktivnosti psa. Cilj suhe hrane za pse je održavanje zdravlja psa kroz sadržaj vitamina, minerala, ugljikohidrata, proteina i masti. Ako pas jede isključivo suhu hranu, potrebna mu je samo voda. Suha hrana za pse ima prednost što se može čuvati duže vrijeme u kante bez straha od kvarenja.

Hrana iz konzerve

Mokra hrana iz konzerve za pse, slično kao i suha hrana, sadrži nutrijente potrebne za zdravlje psa. Ova vrsta hrane se često lakše hrani i može biti zanimljivija za pse jer više nalikuje na ljudsku hranu. Preporučljivo je kombinirati hranu iz konzerve s drugom vrstom hrane, kao što je suha hrana, jer sadrži visok postotak vode (do 75%).

Ako se daje samo dio konzerve, preostali dio treba spremiti na hladno mjesto (frižider) i prije davanja podgrijati. Količina hrane iz konzerve treba biti veća nego kod suhe hrane, a ne smije stajati duže od pola sata.

Domaća hrana za pse

Vlasnici pasa mogu hraniti svoje ljubimce hranom koju sami pripremaju, ali moraju biti svjesni da ta hrana sadrži potrebne nutrijente i da ne sadrži sastojke koji su štetni za pse. Neki od sastojaka koji se preporučuju za hranjenje pasa su: 

  • Riža
  • tjestenina 
  • provjereno sirovo meso 
  • povrće 
  • većina voća 
  • palenta

 

Psi također mogu jesti mliječne proizvode i jaja, ali prehrana treba biti uravnotežena. Hranjenje psa domaćom hranom nije loše, ali bi bilo dobro dodati vitamine i minerale. U prehrani za psa ne smiju se nalaziti začini, soli i drugi sastojci koji bi mu mogli naštetiti.

 

Hrana za pse koja se može kupiti obično ima oznake kvalitete. Superior hrana za pse obično se smatra onom koja sadrži najviše vitamina i nutrijenata. Prije kupnje hrane za pse, preporučljivo je pažljivo pročitati sastav hrane i provjeriti oznake kvalitete. 

 

Alergije na hranu kod pasa nisu rijetke i vlasnici trebaju biti oprezni prilikom promjene prehrane i pratiti ponašanje i reakcije svog ljubimca. Simptomi alergije na hranu kod pasa mogu uključivati osip, teškoće s disanjem, proljev i probavne probleme.

 

Kalkulator hrane za pse

 

Kalkulator hrane za pse je alat koji vam pomaže da odredite količinu hrane koja je potrebna vašem psu dnevno. On temelji preporuke na starosti, veličini i aktivnosti vašeg psa. Korištenjem kalkulatora, možete odrediti preporučenu količinu hrane (dehidrirane ili sirove) koja je potrebna vašem psu, kao i broj kalorija koji su mu potrebni. Na primjer, odrasli pas koji je normalno aktivan i teži 25 kilograma, treba dnevno unijeti 1300 kalorija i oko 0,36 kg hrane. Na sljedećem linku možete pogledati i dnevne obroke preporučene za odlesle pse sa prosječnom fizičkom aktivnošću. LINK

Koju hranu psi ne bi trebali jesti?

Postoji nekoliko vrsta hrane koje psi ne bi trebali jesti zbog negativnog utjecaja na njihovo zdravlje. To uključuje hranu koja može prouzrokovati probleme s probavom, poput redovitog proljeva ili neredovitih stolica. Također, psi mogu imati alergijske reakcije na određene namirnice. Razlika između pasa i ljudi je u tome što psi ne mogu probaviti sve namirnice na isti način kao ljudi.

 

⦁ grožđice i grožđe – toksični spojevi koji dovode do zatajenja bubrega

⦁ sol i začini – trovanje i dehidracija psa

⦁ čokolada – nemogućnost probavljanja

⦁ luk i češnjak – moguć nastanak anemije

⦁ orašasti plodovi – povisivanje razine masti

⦁ sir i sirni proizvodi – probavni problemi

⦁ kava i čaj – uzrokuju povraćanje te abnormalni srčani ritam

⦁ sirovo tijesto – otežano disanje i slabosti

⦁ paradajz – slabost i proljev

⦁ koštica breskvi i šljiva – otrovno za pse

⦁ sirova riba – mogućnost zaraze parazitom

⦁ žvakaće i slatkiši – zatajenje jetre i opstrukcija crijeva

⦁ kuhane kosti – oštećuju zube i uzrokuju probleme u crijevima

⦁ proizvodi od bijelog brašna – uzrokuju nadutost

⦁ biljno ulje – uzrokuje proljev

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *