Odgoj psa

ODGOJ I RAZVOJ ŠTENETA

Psići su veoma radoznali i spremni na istraživanje svega što ih okružuje s toga odgoj i njihov razvoj je veoma bitan. To se može iskoristiti tako što kroz igru nauči koje je ponašanje poželjno, a koje ipak nije.

U nastavku teksta donosimo vam korisne informacije koju su potrebne za odgoj i razoj šteneta.

 

PSIMA SU POTREBNA ODREĐENA PRAVILA ZA ADEKVATAN ODGOJ

 

Temelj sretnog i mirnog zajedničkog života psa i čovjeka je dosljedan odgoj šteneta sa mnogo ljubavi.

Ako psi od samog početka nauče gdje je njihovo mjesto u porodici i upoznaju granice dopuštenog ponašanja, to utiče na zdrav razvoj psa.
Nemaran vlasnik koji svom psu dopušta previše, zbunjuje malog psa i dovodi do neželjenog ponašanja, čak i opasnog od kojeg se odrasli pas veoma teško odvikne. 

 

ŠTA SVE ŠTENE MORA NAUČITI?

Koji je pravi trenutak za početak odgajanja malog psića?
Veoma je važno da nestašnog psa od samog početka naučite šta je dopušteno, a šta nije.

 

NAREDBE I SIGNALI

Psi su pravi stručnjaci u čitanju izraza sa lica i brže reaguju na pokrete rukom nego na rečenice čiji smisao prepoznaju samo prema tonu glasa.

Pridržavajte se jasnih i kratkih naredbi i koristite uvijek iste ključne riječi, kao što su ‘sjedni’ , ‘dođi’ i sl. Izbjegavajte duže rečenice kako biste izbjegli nesporazume.

Za učenje osnovnih naredbi nužne su kratke i jasne upute koje su vezane s istim željenim načinom ponašanja.

Pohvale i nagrade igraju važnu ulogu u motivaciji mladog psića.
U tom pogledu ne razlikuje se od većine ljudi. Oni biraju način koji će im omogućiti veliki uspjeh. Kazna ih demotiviše, čak šta više udaljava od željenog ponašanja. 

 

 

 

TRENING ŠTENETA

Ako počnete u pravom trenutku, to će imati veliki uticaj na odgoj psića. Kako bi odgoj i poslušnost protekli uspješno, štene mora biti spremno za to.

Štenad je zapravo željna učenja, ali se ne može dugo usredotočiti na jednu stvar. Za početak obuke nisu dobre vježbe koje zahtijevaju dugotrajnu koncentraciju psa. Pokušajte što više odgoj šteneta uključiti u svakodnevicu i tako psa što je prije moguće naviknuti na određena pravila i rituale. 

 

OBAVLJANJE NUŽDE

Već u prvim danima možete vježbati vršenje nužde vani što je jedan od najvažnijih uvjeta za ugodan zajednički život. 

Svaka dva do tri sata izvedite štene van i pohvalite ga ako je obavio veliku ili malu nuždu uz cestu ili na polju. Što je prije moguće, odredite točno određeno vrijeme za šetnju, npr. nakon buđenja, prijepodne ili poslijepodne i prije spavanja.
Važno je pažljivo promatrati štene. Ako nervozno njuška po stanu, to može biti znak da mora obaviti nuždu.
Odgoj šteneta da nuždu vrši vani ne može se naučiti od danas do sutra i zahtijeva mnogo strpljenja.

 

VOĐENJE NA POVODCU

Odrasli psi koji povlače povodac, mogu predstavljati ozbiljan problem, jer ih nije lako zadržati, kao što je štene. Zbog toga od samog početka treba učiti vođenje na opuštenom povodcu. Da bi pas u šetnji obraćao pažnju na vas i vaš tempo i da bi se prilagođavao vašem smjeru kretanja, od početka trebate obratiti pozornost na to da povodac mora biti opušten. Čim vaše “hrabro” štene povuče povodac, zaustavite se. Nastavite šetati tek kada se vrati i povodac postane opušten.

 

DA LI JE ŠKOLA ZA PSE KORISNA?

Kako ne biste pogriješili u bitnim prvim mjesecima života šteneta, prije svega se početnici trebaju dobro informirati o držanju, njezi i odgoju slatkih četveronožaca. Vrlo je koristan posjet školi za pse zbog vježbi koje tamo vodi iskusni trener za pse.
Pritom ne uči samo pas osnove ponašanja, nego i vi učite kako se takvo ponašanje može vježbati u svakodnevnom životu. To su temelji za uspješan zajednički život s vašim četveronožnim prijateljem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *