Psi

Mali psi: Vodič za radostan život i top 5 najpoznatijih pasmina

Psi, najvjerniji prijatelji čovjeka, dolaze u različite oblike, veličine i karaktere. Svaka pasmina nosi sa sobom svoju priču, jedinstvenu povijest i posebne osobitosti koje čine svakog psa jedinstvenim. U ovom vodiču, istražit ćemo nekoliko izuzetnih pasmina pasa iz kategorije mali psi, svaka sa svojim jedinstvenim čarima i kvalitetama. Od hrabrih Chihuahua, preko razigranih Pomeranaca, do elegantnih Shih Tzua i hrabrih Yorkshire Terijera, otkrit ćemo šarolik svijet malih pasa. Uz njih će se pridružiti i Dachshund, lovac s dugim tijelom, čije prisustvo osvaja svojom neodoljivom pojavom. Pripremite se za šarmantno putovanje kroz svijet malih pasa, gdje svaki ima svoju priču i doprinosi jedinstvenoj raznolikosti naših najdražih kućnih ljubimaca.

Chihuahua: Minijaturna odvažnost na četiri noge

Chihuahua, najmanja pasmina pasa, potječe iz Meksika i nosi ime po meksičkoj pokrajini Chihuahua. Ovi mali psi imaju izuzetno hrabro srce unatoč svojoj veličini. Kao odani pratitelji, često su povezani s vlasnicima na emocionalnoj razini. Fizički su prepoznatljivi po svojoj sitnoj građi, širokim očima i velikim ušima.

Chihuahue često imaju energičan temperament, voleći sudjelovati u igrama i pažnji svojih vlasnika. Njihova veličina ih čini prikladnim za život u stanovima, ali zahtijevaju pažljivu socijalizaciju kako bi bili ugodni u različitim okolinama. Unatoč svojoj minijaturnoj veličini, Chihuahue mogu biti odlični čuvari zbog svoje budnosti i hrabrosti.

Briga o Chihuahui uključuje redovito održavanje njihove kratke dlake, osiguravanje pravilne prehrane prilagođene njihovoj veličini, te redovite veterinarske kontrole. Njihova dugovječnost i ljubav prema vlasnicima čine ih divnim kućnim ljubimcima, posebno za one koji cijene blisku vezu s malim, hrabrim suputnikom.

Pomeranac: Pahuljasti Džepni Vrtuljak Radosti

Pomeranac, poznat i kao “pom”, predstavlja živahnu i pahuljastu pasminu koja često krade srca svojih vlasnika. Ovi minijaturni psi potječu iz regije Pomeranije u Poljskoj i Njemačkoj, a njihova popularnost raste zbog šarma, energičnosti i razigranosti.

Pomeranci se često ističu svojom bogatom dlakom koja dolazi u različitim bojama. Iako su mali, imaju živahnu osobnost i hrabrost, čineći ih odličnim pratiteljima koji su uvijek spremni na igru i istraživanje. Njihova inteligencija olakšava treniranje, ali ponekad mogu pokazati tvrdoglavost, pa je dosljednost u odgoju važna.

Održavanje njihove dlake zahtijeva redovito četkanje kako bi se spriječilo mrsenje i održala sjajna kvaliteta krzna. Unatoč energičnosti, Pomeranci su prilagodljivi životu u stanu, ali im je potrebna redovita tjelesna aktivnost kako bi ostali zdravi i sretni.

Pomeranci su poznati po svojoj odanosti vlasnicima te vole biti uključeni u obiteljske aktivnosti. Njihova vesela priroda često čini da postanu pravi “džepni vrtuljak radosti” koji unosi svjetlost i sreću u živote svojih vlasnika.

Shih Tzu: Svileni pratilac s blistavim očima

Shih Tzu, često opisan kao “svileni pratilac s blistavim očima,” predstavlja pasminu koja ima dugu povijest u Kini i često je bila omiljena među kineskim carevima. Ovi prekrasni psi karakterizirani su svilenkastom dlakom, izražajnim očima i jedinstvenim izgledom.

Shih Tzu je po prirodi ljubazan, odan i prijateljski nastrojen pas, te često postaje izuzetno vezan uz svoje vlasnike. Njihova gusta dlaka zahtijeva redovitu njegu kako bi ostala čista i zdrava, a često se oblikuje u karakteristične frizure koje im daju eleganciju.

Ovi psi su iznimno društveni i vole biti uključeni u obiteljske aktivnosti. Iako su mali, Shih Tzui su energični i igrački, ali također vole opuštene trenutke maženja i pažnje. Njihova blaga narav čini ih izvrsnim kućnim ljubimcima za obitelji s djecom, ali također se dobro snalaze i kao pratitelji starijih osoba.

Shih Tzui su poznati po svojoj dugovječnosti, a pravilna briga o njihovom zdravlju, prehrani i redovitim veterinarskim pregledima osigurat će im dug i sretan život. Uz njihovu ljubaznost i nevjerojatnu harizmu, Shih Tzui postaju ne samo kućni ljubimci već i neizostavni članovi obitelji.

Yorkshire Terijer: Mala velika zvijezda s plavim dlakama

Yorkshire Terijer, ili “Yorkie”, predstavlja malu pasminu pasa s izrazito jakim karakterom unatoč svojoj veličini. Ovi živahni psi imaju bogatu povijest u Velikoj Britaniji i često su poznati po svojim plavim i smeđim dlakama koje ih čine prepoznatljivima.

Iako su mali, Yorkshire Terijeri često imaju izuzetno energičan temperament. Vole sudjelovati u igrama i aktivnostima, čineći ih sjajnim pratiteljima za one koji traže dinamičnog kućnog ljubimca. Njihov izgled s tankim tijelom, uspravnim ušima i izražajnim očima često privlači pažnju.

Briga o Yorkshire Terijerima uključuje održavanje njihove prepoznatljive dlake, koja je često duga i svilenkasta. Redovito četkanje i šišanje pomažu u očuvanju njezine ljepote i zdravlja. Unatoč njihovoj energičnosti, Yorkie-i se dobro prilagođavaju životu u stanu, ali vlasnicima pružaju nevjerojatnu odanost.

Mali psi zoodirect

Ovi psi su također poznati po svojoj hrabrosti i zaštitničkom instinktu, čineći ih izvrsnim čuvarima. Iako mali, Yorkshire Terijeri često postaju velike zvijezde u srcima svojih vlasnika, pružajući im radost, ljubav i vjernost.

Dachshund: Živahni lovac s dugim tijelom

Dachshund, poznat i kao “teckel” ili “bassotto,” predstavlja pasminu s živopisnom kombinacijom živahne naravi i karakterističnog izgleda. Njihovo duguljasto tijelo često je istaknuto, a hrabrost i odlučnost čine ih pravim lovcima. Ovi psi su odani i vesele naravi, s izuzetnim instinktom za praćenje mirisa. Održavanje njihove dlake, bilo da je kratka, duga ili žičana, važno je kako bi ostali sretni i zdravi. Dachshundi su ljubazni kućni ljubimci koji pružaju neizmjernu radost svojim vlasnicima svojom jedinstvenom pojavom i energičnošću.

Kakvu ishranu zahtjevaju mali psi?

Mali psi zaslužuju posebnu pažnju kada je u pitanju ishrana, a Bon Appetit se ističe kao vrhunski izbor za njihove prehrambene potrebe. Otkrijte najbolje vrste hrane koje odgovaraju njihovoj veličini, pružajući im ukusan obrok koji istovremeno ispunjava i nutritivne zahtjeve. Bon Appetit se ponosi bogatim izborom visokokvalitetnih sastojaka, prilagođenih malim pasminama, čime osigurava optimalno zdravlje i dobar okus za vašeg malenog ljubimca. Pobrinite se da vaš mali prijatelj uživa u svakom obroku, pružajući mu ukusnu i nutritivno bogatu hranu koja će podržati njegov sretan i zdrav život.

Zdravstvene brige:

Očuvanje zdravlja malih pasa ključno je za dug i sretan život. Redoviti veterinarski pregledi, vakcinacije i preventivne mjere igraju ključnu ulogu u osiguravanju optimalne brige za vašeg malog ljubimca. Redovne posjete veterinaru omogućuju rano prepoznavanje potencijalnih zdravstvenih problema i pravovremeno poduzimanje odgovarajućih mjera. Vakcinacije su važan dio prevencije bolesti, pridonoseći dugovječnosti i sreći vašeg psa. Osim toga, primjena preventivnih mjera protiv buha, krpelja i unutarnjih parazita doprinosi cjelokupnom zdravlju vašeg malog ljubimca. Vaš posvećen odnos prema zdravlju vašeg psa igra ključnu ulogu u stvaranju ljubavi, povjerenja i radosti koju dijelite s vašim vjernim suputnikom.

Vježbanje i aktivnosti:

Iako su mali psi manji u veličini, njihova potreba za fizičkim i mentalnim stimulacijama ne manjka. Redovno vježbanje je ključno za održavanje njihove dobrobiti i vitalnosti. Osim osnovnih šetnji, raznovrsne igre mogu pridonijeti njihovom mentalnom stimuliranju. Razmislite o igrama poput traženja igračaka, agilnosti ili jednostavnih trikova koje možete izvoditi zajedno. Također, interaktivne igračke mogu pružiti izazov i poticati njihovu znatiželju. Ovaj pristup ne samo da će održavati vašeg malog psa sretnim, aktvnim i zdravim, već će i jačati vezu između vas dvoje kroz zajedničke aktivnosti.

BON APPETIT ADULT CHICKEN & RICE 12kg

107,00 KM sa PDV
Hipoalergena hrana za pse bez glutena, može biti pogodna za odrasle pse (8 - 30 kg) 70% piletina, 30% povrće & voće, 0% gluten

BON APPETIT ADULT CHICKEN & RICE 2kg

26,00 KM sa PDV
Hipoalergena hrana za pse bez glutena, može biti pogodna za pse malih rasa (1 – 8 kg) 70% piletina, 30% povrće & voće, 0% gluten

BON APPETIT ADULT GOURMAND 0,4kg

4,40 KM sa PDV
Hipoalergena hrana za mačke bez glutena. 71% piletina, 29% povrće, voće, 0% gluten  

BON APPETIT ADULT GOURMAND 1,5kg

21,00 KM sa PDV
Hipoalergena hrana za mačke bez glutena. 71% piletina, 29% povrće, voće, 0% gluten

BON APPETIT ADULT GOURMAND 12kg

115,00 KM sa PDV
Hipoalergena hrana za mačke bez glutena. 71% piletina, 29% povrće, voće, 0% gluten

BON APPETIT ADULT LAMB & SALMON & RICE 12kg

110,00 KM sa PDV
Hipoalergena hrana za pse, bez glutena. 62% lososa i jagnjetine, 38% povrća i voća, 0% glutena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *