Psi, Psi ishrana

Lovački psi: Idealni partneri za aktivne vlasnike

Lovački psi su posebna kategorija pasa koja privlači mnoge zaljubljenike u četveronožne prijatelje. Od brzih Sight hounds, koji se oslanjaju na svoje vidno čulo, do mirisnih Scent hounds i kombinovanih lovaca, ove rase donose raznolikost i izazove vlasnicima. U ovom blogu, istražićemo karakteristike, ponašanje i potrebe lovačkih pasa, kao i savjete za ishranu, kako bismo vam pomogli da pronađete savršenog ljubimca za vaš stil života.

Sight hounds: brzina i elegancija

Lovački psi koji se oslanjaju na svoje vidno čulo, poznati kao Sight hounds, karakterišu se svojim vitkim tijelom i dugim nogama. Ovi psi su izuzetno brzi, dostižući brzine veće od 60 km/h. Iako su aktivni u lovu, mogu biti i pravi kauč-potatoes, tražeći ravnotežu između akcije i opuštanja.

Lovački psi u stanu

Sight hounds se, na iznenađenje mnogih, dobro prilagođavaju životu u stanu uz uslov da dobiju dovoljno fizičke aktivnosti. Neki od njih, poput avganistanskog hrta, mogu biti izazov za stanovanje, dok drugi lako pronalaze svoje mjesto u domovima. Ovi psi stvaraju jake veze sa svojim vlasnicima i često se dobro slažu sa drugim psima u domaćinstvu. Međutim, treba biti oprezan kada su u blizini malih pasa zbog njihovog lovačkog instinkta. Vlasnici trebaju biti svjesni opasnosti od razvijanja opsesivnog ponašanja kod ovih pasa, koje često potiče od igara u kojima pas juri sjenke ili odsjaje.

Održavanje dlake i ishrana

Održavanje dlake kod Sight hounds pasa obično je jednostavno, jer često imaju kratku i glatku dlaku koja zahtjeva minimalno češljanje. Ishrana ovih pasa može biti izazovna, s obzirom na njihove visoke energetske potrebe zbog brzine i aktivnosti. Preporučuje se kreativnost u hranjenju, kao što je dodavanje sirovog mesa ili povrća, kako bi se osigurala uravnotežena ishrana. Takođe, upotreba poslastica tokom treninga može biti korisna za motivaciju i jačanje veze sa psom. Važno je redovno pratiti telesnu kondiciju i prilagoditi ishranu prema njihovim potrebama u različitim fazama života. Savet od strane veterinara ili stručnjaka za ishranu pasa može biti od pomoći kako biste osigurali da vaš Sight hound bude zdrav i zadovoljan.

Neke od rasa koje pripadaju ovoj grupi pasa su:
Avganistanski hrt
Saluki
Basendži
Irski gonič vukova
Vipet (mali engleski hrt)
Arapski hrt (sloughi)
Borzoi
Engleski pointer
Mađarska vižla

Karakter sight hounds pasa

Ovi psi su druželjubivi, inteligentni, iako ponekad tvrdoglavi. Potrebna im je svakodnevna obuka i aktivnosti kako bi se održala međusobna komunikacija. Idealni su za vlasnike koji traže tihu i pristojnu pratnju.

Scent hounds: vjerni lovci sa savršenim njuhom

Scent hounds su karakteristični po niskom stasu i dugim ušima. Njihov mirisni njuh je izvanredan, omogućavajući im da prate tragove. Njihove nezavisne prirode čine ih idealnim za lovačke zadatke, ali zahtevaju strpljenje od vlasnika. Scent hounds su nežni, verni i odlični porodični psi, naročito u društvu dece. Međutim, njihova nezavisna priroda može izazvati tvrdoglavost. Ishrana ovih pasa zahteva pažnju kako bi se izbegla prekomerna težina koja može uticati na zdravlje kičme.

Karakter scent hounds pasa

Scent hounds su nezavisni, ali sposobni za lovačke zadatke. Kreativne aktivnosti i nagrade su ključ za njihovo održavanje motivisanim i srećnim. Karakter Scent hounds pasa je izuzetno interesantan i donosi sa sobom posebne osobine koje ih čine jedinstvenim ljubimcima. Ovi psi su po prirodi nezavisni, što je rezultat njihove istorije kao lovaca koji su često morali samostalno pratiti mirisne tragove. Međutim, iako su nezavisni, Scent hounds su istovremeno i veoma sposobni za lovačke zadatke. Njihov izvanredan njuh omogućava im da prate tragove divljači sa neviđenom preciznošću.

Kako biste održali ovu radoznalu i strastvenu prirodu zadovoljnom i motivisanom, ključno je angažovanje u kreativnim aktivnostima i treninzima. Scent hounds vole da koriste svoje prirodne sposobnosti, pa ih možete izazvati sa igrama koje uključuju traženje mirisa ili tragova. Ova aktivnost ne samo da će ih fizički izazvati, već će i mentalno stimulisati.

Nagrade igraju važnu ulogu u njihovom treningu. Koristite ukusne poslastice kao motivaciju za pravilno izvođenje komandi i zadatka. Pravilno nagrađivanje će ih održati fokusiranim i srećnim tokom treninga i igara.

Neke od rasa koje pripadaju ovoj grupi pasa su:
Pas svetog Huberta (Bloodhound)
Bigl
Baset
Jazavičar
Bavarski planinski pas
Lisičar

Kombinacija vida i mirisa: All-Around lovački psi

Neki psi kombinuju vid i miris kako bi postigli izvanredne rezultate u lovu. Njihova sposobnost da kombinuju ova dva čula omogućava im da budu veoma efikasni u različitim lovačkim zadacima. Ovi psi su poznati po svojoj vernosti vlasnicima i posvećenosti lovnom zadatku. Kombinacija vida i mirisa čini ih vrednim partnerima za lovce koji cene njihove talente i vernost. Važno je pružiti im odgovarajući trening i stimulaciju kako bi iskoristili njihove prirodne darove. Razumevanje njihove kombinacije čula pomoći će u izgradnji harmonične veze između ovih izuzetnih lovačkih pasa i vlasnika.

Neke od rasa koje pripadaju ovoj grupi su:
Portugalski podengo
Rodezijski ridžbek
Sicilijanski hrt (Cirneco dell Etna)
Portugalski podengo

Ishrana lovačkih pasa

Odabir lovačkog psa za vašeg ljubimca može biti izazovan, ali i nagrađujući. Svaka grupa pasa ima svoje jedinstvene karakteristike i zahteve. Kroz strpljenje, obuku i pravilnu ishranu, možete razviti jaku vezu sa svojim lovačkim psom, bez obzira na njegovu specifičnu prirodu. Na kraju, vaš verni pratilac će vam zahvaljivati za posvećenost i brigu. Bon Appetit je izvanredan izbor za lovačkog psa psa jer pruža visokokvalitetne sastojke i brojne prednosti. Bez glutena je, što olakšava probavni sistem vašeg psa i pomaže mu da održava vitalnost i energiju. Sa 70% pilećeg mesa, ova hrana ispunjava fiziološke potrebe pasa svih rasa i uzrasta. Dodatno, sadrži Omega 3-6-9 masne kiseline iz pulpe masline, ulja sardine i inćuna za zdravu kožu, dlaku i imunološki sistem. Takođe, obogaćena je sa 9 antioksidansa iz prirodnih izvora, što podržava opšte zdravlje psa i pomaže u prevenciji bolesti. Bon Appetit takođe sadrži rižu koja je blaga za varenje i ne opterećuje jetru i bubrege, jer ne sadrži purine. Ova hrana je sveobuhvatna opcija za održavanje zdravlja i vitalnosti vašeg ljubimca.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *