BonAppetit

KOJU HRANU ODABRATI ZA PSA SA ALERGIJOM?

Ne samo kod ljudi, već je i kod pasa sve češći slučaj alergije na hranu. 


U nastavku teksta otkrijte šta stoji iza toga, koju hranu odabrati za pse sa alergijom, kao i kako nahraniti alergičnog psa. 

 

ŠTA JE ZAPRAVO ALERGIJA NA HRANU?

 

Osjetljivost ili intolerancija na određenu vrstu hrane, već duže vrijeme nije samo problem kod ljudi, već i kod naših četveronožnih prijatelja. Određene tvari u hrani pokreću alergiju i tako postanu alergeni. Upravo te alergene, tijelo smatra prijetnjom i imunološki sistem se kreće s njima boriti. Kao obrambena mjera oslobađaju se vlastita antitijela u tijelu u svrhu borbe protiv naizgled opasnih tvari.


Alergija na hranu stoga je pretjerana reakcija imunološkog sistema. Kao obrambena mjera oslobađaju se vlastita antitijela u tijelu u svrhu borbe protiv naizgled opasnih tvari. Alergija na hranu stoga je pretjerana reakcija imunološkog sistema.

 

KOJI SASTOJCI IZAZIVAJU ALERGIJU?

 

Skoro svaka komponenta hrane može izazvati alergiju. Budući da pas reaguje osjetljivo samo kada je često izložen alergenu, nije iznenađujuće da su učestale vrste hrane one koje najčešće izazivaju alergiju. Mnogi su psi osjetljivi i na žitarice koje sadrže gluten, kao što je pšenica.

 

Aditivi poput umjetnih aroma i konzervansa kao i jeftina punila u hrani za pse također mogu izazvati alergijske reakcije. Redovitim unosom psi postaju jako osjetljivi na ove tvari. Simptomi takve netolerancije vrlo su slični simptomima alergije na hranu.

 

KAKO PREPOZNATI ALERGIJU HRANU?

 

Intolerancija i alergija na hranu kod pasa izazivaju velike bolove i moraju se liječiti određenom prehranom. Najčešće su simptomi vidljivi na koži pasa. Psi koji imaju alergiju često muči jak svrbež, posebice na šapama, pazuhu i ušima. 

Psi se svrbe i ližu na mjestu koje je zahvačeno alergijom toliko da im na tom mjestu počinje ispadati dlaka i nastaje rana.

Pored kožnih reakcija, mnoge pse muči i probava. Proljev, povraćanje i nadimanje mogu tako biti daljnji znakovi alergije ili intolerancije. 

 

MOŽE LI SVAKI PAS POSTATI ALERGIČAN?


Svi navedeni simptomi mogu se javiti kod svih pasa, bez obzira pripadaju li određenoj pasmini ili su mješanci. Međutim, studije su pokazale da su određene pasmine sklonije razvijanju alergije. To su njemački ovčari, zlatni retriveri, labradori, jazavčari, dalmatinci i bokseri.

Koker i špringer španijeli, zapadnoškotski bijeli terijeri, lasa apso, shar-pei, patuljasti šnaucer i rodezijski gonič lavova također često razvijaju alergije.

Ako ste vlasnik jedne od ovih pasmina, trebali biste posebno paziti na prehranu vašeg psa i moguće simptome alergije shvatiti ozbiljno.

 

DIJAGNOZA ALERGIJA NA HRANU

 

Ako kod svoga psa primjetite simptome poput svrbeža, opadanje dlaka na određenim dijelovima tijela ili problema sa probavom, potrebno je da posjetite svoga veterinara. Samo veterinar može dijagnosticirati alergiju i isključiti ostale bolesti iz opticaja. Međutim, veterinar neće moći puno pomoći u liječenju protiv alergije. 

 

Posebnom prehranom kojom se izbjegavaju tvari koje izazivaju alergiju, možete ovladati alergijama na hranu i odgovarajućim simptomima kod vašeg psa.

Kako biste stvorili takav plan prehrane, veterinar prvo mora znati koje tvari uzrokuju alergiju. Kako bismo to saznali, obično se provodi takozvana dijeta isključivanja namirnica. U razdoblju od šest do deset tjedana pas se hrani samo jednim izvorom bjelančevina i ugljikohidrata. Kako biste isključili alergiju na dijetu, vrsta mesa koja se koristi treba biti što egzotičnija. 

 

ODREĐIVANJE ALERGENA 

 

Svrbež ili drugi simptomi nestaju nakon dijete. Ako je u pitanju ozbiljan slučaj, može proći i dvanaest sedmica do poboljšanja. Vrlo je važno da se pas tokom ove faze hrani samo odabranim namirnicama. Čak i najmanji obroci druge pseće hrane mogu dati lažne rezultate.

 

DA LI SE PSU MORA KUPOVATI HIPOALERGENA HRANA

 

Nakon što ste otkrili na koji alergen pas reaguje, veoma je važno da ih izbjegavate, kako se ne bi širile alergijske reakcije. 

 

Naša preporuka ide za hipoalergenu hranu brenda Bon Appetit.


Bon Appetit je hipoalegrena hrana, bez glutena. 

 

  • Visok sadržaj mesa – Proteini životinjskog porijekla su neophodni za naše ljubimce. Imaju strukturnu ulogu u kostima, mišićima, tetivama, ligamentima i koži .Prisutni su u enzimima, hormonima i antitijelima i imaju veću biološku vrijednost od biljnih proteina.
  • Zdrava dijeta – Maslinovo ulje je moćan način zaštite od degenerativnih bolesti.
  • Super 9 prirodnih antioksidansa – Prirodni antioksidansi za zaštitu stanica u tijelu od oštećenja slobodnih radikala do kojih može doći izlaganjem određenim hemikalijama,  zagađenjem, zračenjem. 
  • Vitamini – Ekstrakt sjemenki grožđa i pulpa limuna, pulpa grejpa i ekstrakt sjemenki (izvor bioflavonoida) daju važan doprinos vitaminima A, B i C, pored njihovih antioksidativnih svojstava.
  • Energija i vitalnost
  • Bez glutena – ne sadrži pšenicu, raž, kukuruz ili bilo koji drugi derivat ovih proizvoda kako bi se izbjegao rizik od alergija na hranu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *