Natyka

Kako zaustaviti gojaznost sterilisanih mačaka?

Da li ste svoju mačku sterilisali ili kastrirali? 

Ako jeste, znate da je period nakon izvršenog zahvata bio poprilično izazovan. Javlja se pitanje kako mačku održati u formi, budući da jednom sterilisane ili kastrirane mačke imaju mnogo veće šanse da dobiju na težini.

Zašto dolazi do debljanja mačaka i šta možete učiniti u vezi s tim?

Nakon sterilizacije ili kastriranja, mačke imaju tri puta veću vjerovatnoću da postanu gojazne, jer im je potrebno deset do dvadeset procenata manje energije za svakodnevne aktivnosti. Da problem bude veći, istovremeno im se povećava apetit. Mačka u tom periodu nije sposobna regulisati glad, tako da je pretilost pravi rizik ako se ishrana ne prilagodi odmah. Prema istraživanjima, čak 60% kućnih ljubimaca ima višak kilograma, što znači da je ovo itekako prisutan problem. Druga situacija je ta da Vaša mačka i dalje nastavlja sa svakodnevnim aktivnostima koje zahtijevaju utrošak energije, ali se smanjuje dnevni unos tekućine, što nadalje povećava rizik od dijabetesa i kamenca unutar bešike.


Kako izbjeći sve ove probleme?

Za početak, nakon sterilizacije, važno je dati vašoj mački posebnu, niskokaloričnu hranu, poput NATYKA Adult Cat Food – Sterilised. Ona svojim visokokvalitetnim sastojcima pomaže mačkama u održavanju normalne tjelesne težine. Sadrži manje masti i više biljnih vlakana, tako da mačka postaje sita brže, bez nagomilavanja kilograma. Osim toga, 68% ovog recepta čine sastojci životinjskog porijekla, uključujući 41% pilećeg mesa i 20% mesa lososa. NATYKA Adult Cat Food – Sterilised je razvijena od strane nutricionista, odlično zadovoljava potrebe steriliziranih mačaka, nudeći im neodoljiv okus zahvaljujući kvalitetnim sastojcima. Dodatak blagotvorne biljne mješavine doprinosi dobroj probavi i pravilnom funkcionisanju organizma, a ima i antioksidativni učinak. 

Još jedan problem koji može nastati kao posljedica sterilizacije je stvaranje kamenca u mjehuru. Naravno, mačka ne pije mnogo tečnosti i često spava po cijeli dan. Ali, nakon sterilizacije će imati još manje fizičke aktivnosti i njen urin će duže ostati u mjehuru. Ovaj faktor, zajedno s drugim, kao npr. prekomjernom težinom, predispozicija je stvaranju kamena ili pijeska u bubregu. Kako biste to izbjegli, toplo preporučujemo da svoju mačku ohrabrite da pije više. Postavite, na primjer, fontane za kućne ljubimce i nekoliko zdjela za vodu, u ne toliko prometnim dijelovima doma i vaša mačka će biti stimulirana da pije više.

Kakva dijeta/hrana se preporučuje?

Dijeta sa malo masti je najefikasnija mjera za smanjenje unosa kalorija, jer masti imaju dvostruko više kalorija od ugljikohidrata ili proteina. Esencijalne masne kiseline su neophodne i korisne za zglobove, kožu i krzno, kao i za smanjenje oksidativnog stresa.

Dijeta bogata vlaknima smanjuje energiju hrane i čini da se mačke osjećaju sitima.

Dijeta sa visokim sadržajem proteina održava ravnotežu mišićne mase bez povećanja masti i poboljšava njihovu osjetljivost na inzulin.

Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata smanjuje glikemijski indeks i povećava osjetljivost na inzulin.

Nutrijenti kao što su esencijalne masne kiseline, cink i biotin su neophodni za održavanje zdravlja kože i krzna.

pH sadržaj u hrani mora odgovarati pH vrijednostima u urinu.

Pratite naše preporuke kako biste spriječili naglo debljanje mačke nakon procesa sterilizacije. Održavanje forme nije samo estetsko pitanje, već i pitanje zdravlja.

Zapamtite da debljanje može dovesti do mnogih drugih problema, uključujući probleme sa zglobovima, dlakom i kožom, kao i probleme urinarnog trakta i povećan rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja. Preuzmite stvar u svoje ruke i započnite sa korištenjem hrane namijenjene sterilisanim mačkama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *