BonAppetit

Kako prepoznati i liječiti alergiju kod pasa?

Kada se pas često češe, njegov vlasnik u većini slučajeva pomisli na parazite kao uzrok tome. Međutim, pored toga postoje i drugi razlozi za svrbež, a u većini slučajeva to su razni oblici alergija.

U nastavku teksta saznajte više o alergijama vaših ljubimaca. 

 

Najčešće i najznačajnije alergije kod pasa

Najčešće i najznačanije alergije kod pasa su: alergija na hranu, alergija na buhinu slinu, te alergija na okoliš (atopija). Sve tri alergije izražavaju manje ili više iste simptome kod psa. Kod psa se može javiti više alergija istovremeno.

 

Alergija na hranu i liječenje: 

Za alergiju na hranu ne postoje predispozicije kada je riječ o spolu ili pasmini, ona može početi u bilo kojoj dobi. Alergija na hranu zahtijeva da pas konzumira određenu hranu jedan vremenski period prije nego što reagira. 

Najčešći alergeni su mlijeko i mliječni proizvodi, govedina, jaja, piletina i pšenica. Kad je riječ o alergiji na hranu radi se o trenutnoj i kasnoj reakciji, a može biti i kombinovana. Simptomi se mogu javiti unutar 30 minuta, nekoliko dana, ali i sedmica.

Liječenje: Za alergiju na hranu, identifikacija alergena je veoma bitna (primjer. govedina), jer omogućuje da se pas hrani normalno izbjegavajući određeni alergen. 

U pomoć može pristići hrana brenda  Bon Appétit, hipoalergena hrana za pse bez glutena, koja u sebi sadrži 60% piletine, te 40% voća i povrća. Recepti Bon Appetita su bez glutena, ne sadrže pšenicu, raž, kukuruz ili bilo koji drugi derivat ovih proizvoda, a sve kako bi se izbjegao rizik od alergija na hranu. U Bon Appétitu pažljivo proučavamo najefikasnije sastojke kako bismo dobili adekvatan nutritivni unos i optimalnu probavu. Svi naši recepti zadovoljavaju najviše europske standarde kvaliteta, a proizvode se u Francuskoj i Belgiji.

 

Alergija na buhinu slinu i njeno liječenje:

Kada je riječ o ovoj alergij najčešće je uzrokuje mačja buha, ali isto tako mogu izazvati i druge buhe. Alergija na buhe se može javiti u bilo kojoj dobi, ali ne prije šestog mjeseca života vašeg ljubimca. Kada govorimo o alergiji na buhe, nju izazivaju proteini u buhinoj slini. 

Ugriz buhe ne samo da izvlači pseću krv, nego također ubrizgava slinu buhe. Reakcija može biti naposredna ili odgođena.

Neposredna reakcija nastupa kada tijelo reagira unutar 30 minuta, a odgođena reakcija se javlja unutar nekoliko sati ili maksimum dva dana.

Liječenje: Ukoliko imate više kućnih ljubimaca, veoma je važno da ih redovito čistite od buha, tako da alergični psi imaju što je moguće manje kontakta s buhama. 

Osim toga, potrebno je liječenje i temeljito čišćenje okoliša, posebno za životinje koje pate od postojećih alergija na buhe. 

 

Alergija na okoliš:

Bolest se obično javlja između prve i treće godine života, vrlo rijetko prije šestog mjeseca života ili kod starijih pasa. Ovi psi reagiraju na bezopasne tvari iz okoliša kao što su polen, trava, grinje, plijesni s jakom i neprikladnom proizvodnjom antitijela.

Simptomi su sezonski kada je riječ o reakcijama na trave, primjer: alergeni ulaze u tijelo kroz respiratorni trakt ili kroz kožu.

Liječenje: Liječenje predstavlja veliki izazov jer je gotovo nemoguće izbjeći alergen koji pokreće samu alergiju i time uzrokuje svrbež. Ako je svrbež kod psa ograničen na nekoliko mjeseci godišnje moguće ga je liječiti lijekovima, međutim ako pas duži vremenski period pati od svrbeža preporučuje se se hiposenzitizacija. To je imunoterapija u kojoj se psima specifično daju alergeni na koje reagira u povećanoj koncentraciji. Namjera je stimulirati imunološki sustav psa i postići toleranciju na alergene.

 

Najčešći simptomi alergije kod pasa:

 Svrbež kod psa, kao i probavne smetnje su najčešći simptomi. Pas pati i od probavnih smetnji kao što su povraćanje, bol u trbuhu, te upale u području šapa i ušiju.

 Glavni simptomi svih navedenih alergija jeste upravo svrbež. Kada je riječ o alergiji na buhe, najčešće je zahvaćena stražnja polovina tijela, stražnji dio leđa, stražnje noge, trbuh i rep. Psi se češu po tim mjestima i nerijetko stvaraju upaljenu ranu koju si sami nanose radi jakog svrbeža. Ta područja su često zahvaćena bakterijama, što dodatno pojačava svrbež. Kod alergije na hranu i alergije na okoliš simptomi su vrlo slični, što predstavlja problem u razlikovanju. 

 Svrbež se najčešće javlja u području glave, ramena, trbuha, šapa, unutarnjem području bedara i ušiju. Kada je riječ o šapama, javljaju se upale u području među prstima i donje strane šape i na ušima uzrokuju upalu vanjskog slušnog kanala. Česta je pojava da na oštećenu kožu dolaze bakterije i kvasne gljivice koje uzrokuju infekciju i dodatni svrabež. 

Ukoliko je riječ o alergiji na hranu, mogu se pojaviti simptomi kao što su nadutost, povraćanje, proljev, jaki bolovi u trbuhu i neoblikovani izmet.

 

Prevencija alergije kod pasa

 Zaštititi psa od alergije je veoma teško, jer su mnogi čimbenici potrebni za razvoj alergije. Ako je alergija već zastupjena kod psa, nerijetko je moguće da se razviju i dodatne alergije. Kako bi se izbjegla alergija na buhe, trebate paziti na dosljedan tretman protiv buha i parazita. 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *