Mačke aktivnosti

Kako prepoznati hranu visoke kvalitete za mačke?

Izreka koja vrijedi kako za ljude tako i za naše mačke, ‘ono si što jedeš’. S toga je sasvim prirodno i normalno da našim ljubimcima želimo osigurati zdravu hranu, koja u sebi sadrži sve što je potrebno za dug i zdrav život, iako novim ali i iskusnijim vlasnicima mačaka nije lako prepoznati kvalitetnu hranu.

Da biste prepoznali koja je to hrana, neće vam biti potreban uredjaj koji će mjeriti sastav hrane, dovoljan je samo pogled na etiketu konzerve ili stražnju stranu pakiranja kako biste znali šta se nalazi u njoj.

Kako najlakše razumjeti etiketu hrane

Mačke su mesojedi. U divljini se hrane miševima kao i drugim mladim glodavcima. Mačkama je potrebna hrana sa visokim udjelom proteina, umjerenim sadržajem masnoće i ugljikohidrata.

Sadržaj hrane za mačke

Prije nego počnete promatrati etiketu hrane, trebate znati da je popis sastojaka poredan od najzastupljenijeg prema manje zastupljenim sastojcima. Imajući u vidu miševe kao omiljenu hranu mačaka, meso bi uvijek trebalo biti prvo na popisu sastojaka.

Većina hrane za mačke sadrži nusproizvode životinjskog porijekla. Oni nisu štetni za mačke,  šta više poželjni su. Pojam ‘životinjski nusproizvodi’ može uključivati sve moguće organe kao što su jetra i slezena.

Pojačivači okusa i konzervansi

Oko pojačivača okusa i konzervansa vodi se prava bitka. Vlažna hrana je obično ta koja ne sadrži konzervanse, jer se zagrijavanje zatvorene hrane, u većini slučajeva konzerve, stvara prirodni konzervans. 

Proizvođači često upotrebljavaju prirodne i umjetne  konzervanse u suhoj hrani da bi se njen vijek trajanja produžio, dok se pojačivačii okusa rijetko koriste, uglavnom u obliku aroma. U nekim vrstama vlažne hrane nalazi se šećer ili karamela i one se uglavnom koriste da bi se meso obojilo u smeđu boju, ipak šećer se ne bi trebao nalaziti u hrani za mačke. 

Hrana visoke kvalitete za mačke ne sadrži jednostavne šećere kao što su karamela ili glukoza. 

‘Otvorena deklaracija’ sastava hrane

Ako proizvođač odabere takozvanu ‘otvorenu deklaraciju’ i objasni tačno koje nusproizvode sadrži, tim bolje. Tako lakše možete prepoznati visokokvalitetnu hranu za Vaše mačke.

Mačkama treba puno visokokvalitetnih proteina i masti kako bi ostale vitalne i zdrave. Osim čistog sadržaja proteina, ugljikohidrata i masti, našim mačkama treba i veliki broj minerala i vitamina.Također taurin je neophodan za metaboličke procese u tijelu mačke, te joj je potrebno osigurati u hrani. 

U pomoć sigurno mogu pristići Bon Appetit proizvodi hrane za mačkeiz ZooDirect grupacije , a koji u sebi sadrže bogate udjele mesa, omega 3-6-9, kao i mnogobrojne značajne komponente za zdravlje vaših ljubimaca. 

Biološki prikladni, recepti Bon Appetita su sastavljeni od visokokvalitetnih sastojaka, a karakteriziraju ih: nekoliko izvora kvalitetnih životinjskih proteina, povrće i voće, omega 3 i 6 esencijalne masne kiseline, probiotici i prebiotici, glukozamin i hondroitin.

 Svi sastojci su odabrani tako da mačkama obezbijede sve nutrijente potrebne za optimalan rast i razvoj. Visoka vrijednost proteina potiče stvaranje antioksidanasa koji proizvode antitijela, koja su neophodna za imunološku odbranu.

Više informacija o Bon appetit brendu možete pronaći na sljedećem linku:  www.bonappetit.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *