Odgoj psa

Kako naučiti psa da ostane sam kod kuće?

Mnogi psi se ne osjećaju ugodno kada su ostavljeni sami kod kuće. Oni mogu lajati, zavijati, cviliti ili čak uništiti predmete u kući. To je zato što nisu naviknuti na to da budu sami kod kuće, što je za njih stresna situacija, veoma je bitan način kako naučiti psa da ostane sam kod kuće?

S odgovarajućom treninzima i postupcima, ostavljanje psa samog kod kuće može biti normalna svakodnevna aktivnost, bez stresnih posljedica za psa i njegovog vlasnika.

Kada započeti proces navikavanja i kako olakšati psu?

Najbolje vrijeme za početi s procesom navikavanja psa na ostajanje sam kod kuće je čim ga dovedete u svoj dom. Čak i ako ne postoji trenutačna potreba da pas bude sam kod kuće, je važno da ga naviknete na to od početka. To će mu biti puno lakše prihvatiti nego ako se odjednom mora suočiti s tim situacijom nakon nekoliko mjeseci ili godina.

Kako biste pas olakšali proces navikavanja, trebali biste početi s kratkim vremenskim periodima i postepeno ih produljavati. Uz to, pružite mu nešto što mu je ugodno kada je sam kod kuće, kao što je igračka, dobra hrana ili radio uključen.

Kako bismo psu olakšali proces prilagodbe ostajanje sam kod kuće, važno je da ga ne povezujemo s nečim negativnim i stresnim, već sa nečim neutralnim ili čak pozitivnim. To možemo postići koristeći hranu, jer mnogim psima hrana predstavlja jednu od najvažnijih stvari u životu. Ako pas nije toliko povezan sa hranom, potražite nešto drugo što za njega ima veliku vrijednost, kao što su igračke ili aktivnosti koje može samostalno obavljati.

Cilj je da pas prestane povezivati naš odlazak s nečim traumatičnim, i da se odlazak postane neutralna aktivnost za psa, a u nekim slučajevima čak i pozitivna. Ponekad se dogodi da pas s vremenom počne uživati u vremenu koje provede sam, povezujući ga sa zabavnim aktivnostima poput hranjenja ili igranja s igračkom.

Ipak, koristiti hranu ili igračke kao način zabave psa tijekom vašeg odsutnosti ima svoje nedostatke. Nemoguće je hraniti ili zabavljati psa cijeli dan, pa je važno početi postupno, ostavljajući psa samog na kraće vrijeme, a zatim postepeno produljivati vrijeme. Također, važno je izbjegavati da pas uči da zavijanjem ili cviljenjem doziva vaš povratak, jer to može biti problem u budućnosti.

Kako umoriti psa punog energije prije nego što ga ostavite samog kod kuće?

Pas pun energije će biti teže umiriti i smiriti prije nego što ga ostavite samog kod kuće. Stoga je važno da ga umorite pre nego što napustite kuću. To može biti zahtjevan proces i tražiti od vas da se probudite sat vremena ranije kako biste ga odveli u šetnju, ali treba imati na umu da pas prepun energije je skloniji lajanju i uništavanju stvari u kući. Psi štenci su posebno problematični u ovom smislu, jer ih je teško umoriti u kratkim šetnjama.

Umoriti psa je ključno za spokojnu atmosferu u vašoj kući i okolini, jer umoran pas u pravilu spava, a spavanje je tihi proces koji neće izazvati probleme susjedima. Umoriti psa se čini kao nevažna stvar, međutim važno je ne zanemariti ovaj korak, pogotovo ako vaš pas jako pun energije ili štene.

Kako mu omogućiti da ispuni vrijeme?

Biti sam kod kuće mnogim psima može biti stresno, a mnogi će lajati, zavijati ili uništavati stvari u kući. Riješenje za ovo je da psa naviknete na to da je biti sam u kući svakodnevna, uobičajena aktivnost. To se može postići tako što ćete ga postepeno navikavati na duža vremena samog u kući, koristeći hranu ili igračke kao nagradu i motivaciju. Također je važno da psa prije nego što ga ostavite samog umorite, kako bi se lakše smirio i zaspao. Moguće je ostaviti mu igračke za punjenje, interaktivne igračke, ili njuškavce koji će mu omogućiti da traži hranu u igri. Važno je eksperimentirati sa različitim vrstama igračaka i zabava, kako biste pronašli ono što vaš pas najviše voli.

Odlazak i dolazak trebaju biti normalna pojava.

Odlazak i dolazak iz kuće trebaju biti što “manje važni” za psa. Što znači da treba izbjegavati povišene emocije i uzbuđivanje psa pri odlasku iz kuće. Pas bi trebao naučiti da vaš odlazak nije nešto što zahtijeva posebnu pozornost. Također, pri dolasku kući također trebate izbjegavati povišene emocije i uzbuđivanje, jer će to psa dodatno uzbuđivati i uznemiravati. Psa bi trebalo naučiti da je dolazak i odlazak vašeg kućanstva svakodnevna, obična stvar.

Ako želite da vaš pas uspješno navikne na ostajanje kod kuće sam, potrebno je početi postupno i s kratkim periodima. Najbolje je početi kada imate mogućnosti poput vikenda ili godišnjeg odmora, kako bi se mogli vratiti u kratkom roku. Prvi put kada ostavljate psa samog, trebalo bi to biti za vrlo kratko vrijeme, kako bi se izbjeglo da pas osjeća stres. Nakon toga, svaki put produljujte vrijeme za nekoliko minuta, tako da se pas polako navikne na ovu situaciju. Pred-radnje kao što su šetnja psa, ostavljanje igračaka i ne naglašavanje vašeg odlaska također mogu pomoći u procesu. Ako pas voli boraviti u boksu, možete iskoristiti i taj trenutak kada je u boksu kako biste se mogli odvesti.

Šta uraditi ukoliko čujete da laje kada izađete?

Ako ste prisiljeni napustiti svoj stan dok vam pas ostaje sam, najgore što možete učiniti jest povratiti se i pokušati ga smiriti i umirivati. Psi ne mogu razumjeti vaše riječi, ali će iz vašeg ponašanja shvatiti da se vraćanjem smiruju i bit će ih još više uplašeno kada se odvažite ponovno otići. Povratkom i tješenjem samo ćete potaknuti to ponašanje.

Neki psi će lajati, cviliti ili zavijati samo kratko nakon što ste otišli, a zatim se sami smiriti i utihnuti. Ako imate priliku snimiti svojeg psa dok ste van kuće, to vam može pomoći da bolje razumijete što točno pas radi, te odmah reagirate ako vidite da počinje uništavati namještaj ili zidove.

Vrijedno je napomenuti da ukoravanje psa kad se vratite kući, često ne daje željeni rezultat, jer važnije od toga je što ste se vratili, nego što vas pas doziva.

I konačno, ako se od početka radite na navikavanju psa na ostajanje sam kod kuće, može se to postići bez većih problema i brže nego ako se to radi kada je pas već razvio neželjeno ponašanje i nelagodu zbog razdvajanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *