Natyka

Ishrana za mačke sklone problemima urinarnog trakta

Iako bi moglo biti neugodno razmišljati o tome, problemi s mokrenjem su glavna briga za vlasnike kućnih ljubimaca, a procjenjuje se da pogađaju četiri do osam procenata mačaka koje posjećuju veterinare. Kada njihov urinarni sistem nije u optimalnom stanju, cjelokupno zdravlje može brzo postati ugroženo. Budući da ishrana utječe na to koje sastojke će organizam uzeti ili odbaciti, ona samim time igra i vrlo bitnu ulogu u slučaju tegoba urinarnog sistema.

Znakovi zdravstvenih problema kod mačaka

Mnogi problemi urinarnog trakta imaju slične simptome. Oni uključuju:

  • Povećanu učestalost mokrenja
  • “Nesreće” izvan njene kutije sa pijeskom
  • Krv u urinu
  • Bol ili naprezanje 

 

Budući da su znakovi i simptomi vrlo slični, važno je sarađivati ​​sa veterinarom kako biste utvrdili koji problem ima vaša mačka i kako bi se on mogao u potpunosti izliječiti. Vaš veterinar će vjerovatno napraviti analizu urina kako bi procijenio količinu krvi koja može biti u njemu, kao i bakterije, kristale i druge faktore. Osim toga, može se preporučiti snimanje mokraćnih kanala, sa ciljem otkrivanja pijeska ili kamenja. Iako su preporuke za ishranu i životnu sredinu u kojoj mačka boravi često slične za svaki problem, dodatni tretman je neophodan za pravilno rješavanje. On može podrazumijevati uključivanje lijekova u slučaju FIC ili UTI i/ili hirurške procedure u slučaju određenih vrsta kamenaca ili blokada.

U nekim slučajevima kamenac u mokraćnom mjehuru može uzrokovati opstrukciju uretre, što brzo može postati hitan slučaj. Ako se vaša mačka napreže tokom mokrenja, ilii niste vidjeli vidljivo izlučivanje mokraće u roku od 12 do 18 sati, ovo je hitan slučaj koji je opasan po život i trebali biste se odmah obratiti veterinaru. Zbog svoje anatomije, muške mačke imaju mnogo veći rizik od začepljenja mokraće.

Šta uzrokuje probleme s mokrenjem kod mačaka?

Zdravlje urinarnog trakta može biti frustrirajuće za kontrolisanje zbog mnogih potencijalnih faktora, uključujući individualnu anatomiju vaše mačke, okruženje (koliko je mačka pod stresom), kao i ishranu i hemijski sastav samog urina.

Najčešći problemi urinarnog trakta kod mačaka uključuju upalu, infekcije urinarnog trakta, kamenje u mokraćnoj bešici i opstrukciju uretre. Mačji idiopatski cistitis (FIC) je stanje u kojem se mokraćni mjehur i uretra upale, ali se ne može utvrditi medicinski uzrok. Infekcije urinarnog trakta (UTI) nastaju kada bakterije izvan tijela prođu kroz uretru, a zatim se razmnožavaju u mjehuru. 

Kamenje u mokraćnom mjehuru (drugog naziva uroliti) nastaje kada se određeni molekuli u mokraći spoje i kristaliziraju, formirajući tvrdo kamenje. Pošto su često grubi, mogu iritirati sluznicu bešike. UTI se često javlja i kada je prisutno kamenje u bešici. Kristali u mačjem urinu ponekad mogu ukazivati ​​na to da mačka ima ili je u opasnosti od nastanka kamenca u bešici.

Hrana za mačke za zdravlje urinarnog trakta

Hrana za mačke pogodna za zdravlje urinarnog trakta pažljivo balansira proteine ​​i minerale u prehrani kako bi se smanjio rizik od stvaranja kamenca u mjehuru. Pokazalo se da se posebna vrsta kamena mokraćnog mjehura, koji se zove struvitni kamenac, može otopiti strogom urinarno pogodnom ishranom. Ovakvo kamenje i pijesak imaju tendenciju da se formiraju u urinu gdje je pH previsok, odnosno alkalan. Ako ste u mogućnosti da smanjite pH urina, struvitni kamenac se može otopiti bez operacije, pokazujući koliko ishrana može biti kritična i ključna u rješavanju zdravlja urinarnog trakta.

U asortimanu NATYKA proizvoda možete pronaći specijalni recept namijenjen rješavanju problema urinarnog trakta kod mačaka. Natyka Urinary je razvijen za odrasle mačke koje pate od urinarnih problema. Mineralni sastav ove hrane stimuliše apsorpciju vode i razrjeđuje urin, čime se smanjuje rizik od stvaranja kristala ili kamenja. Formulisan je da promoviše zaštitu epitela mokraćne bešike. Bogata antioksidansima i vitaminima, ova hrana će ojačati i imunološki sistem vaše mačke. Proteini iz ribljeg i pilećeg mesa prirodno imaju malo masti i vrlo su probavljivi.

Kao i sa bilo kojom promjenom, ishranu mijenjajte postupno u periodu od deset dana dodavanjem malih količina nove hrane originalnoj prehrani vašeg mačića, polako povećavajući udio nove hrane. 

Imajte na umu da su ove preporuke o ishrani posebno za probleme donjeg urinarnog trakta (mokraćne bešike i uretre). Mnoge starije mačke razvijaju bolest bubrega, koja je dio gornjeg urinarnog trakta (zajedno sa ureterima). Dijeta također može biti od pomoći u liječenju bolesti bubrega, ali zahtijeva različite prilagodbe. Dijeta preporučena za zdravlje gornjih mokraćnih puteva osmišljena je tako da minimizira višak proteina i fosfora, čije nusproizvode filtriraju bubrezi. Ova promjena može pomoći u smanjenju opterećenja bubrega kako bi se bolje održala njihova funkcija. Kao i kod svake promjene u ishrani, potrebno je izvršiti konsultacije sa veterinarom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *