Odgoj psa

Dresura psa kod kuće

Znamo da ste puni ljubavi prema svom ljubimcu i da želite da se vaš pas razvija u sretnog i dobro odgojenog psa. Međutim, možda se pitate kako početi s dresurom i koje su najbolje tehnike za učenje psa. U ovom članku ćemo vam dati nekoliko savjeta kako biste mogli postaviti granice svom psu i naučiti ga dobrom ponašanju. Dresura psa kod kuće može biti naporna, ali kao što se kaže, nema loših pasa, samo loših vlasnika s lošim vještinama učenja ponašanja. Kroz nekoliko koraka saznajte kako se vaš pas može razviti u sretnog i dobro odgojenog psa.

Dresura pasa može se provesti na različite načine. Postoji mogućnost upisa psa na trening poslušnosti u specijaliziranoj školici, angažiranje privatnog trenera za individualni rad s vlasnikom i psom ili predavanje psa u ruke stručnjaka na određeno vrijeme. Međutim, mnogi vlasnici vrlo uspješno obavljaju dresuru svojih pasa samostalno. Odluka o odabiru metode ovisi o vlasniku i psu, a u ovom članku ćemo vam dati nekoliko savjeta kako možete uspješno obaviti dresuru svog psa kod kuće.

Oprema za dresuru psa kod kuće

 

Za uspješnu dresuru psa, zapravo vam ne treba mnogo opreme. Osnovne stvari koje su vam potrebne su ogrlica i povodnik koji će biti udobni za vašeg psa. Također, bitno je imati poslastice kao nagrade za psa tijekom treninga. Najbolje je koristiti najdražu hranu vašeg psa koje možeš kupiti u bilo kojoj specijaliziranoj prodavnici ili naručiti putem ZooDirect webshopa.

Uspostavljanje rutine

Jedna od najvažnijih stvari u životu tvog psa je uspostavljanje rutine. Važno je da pas zna kada se što odvija: kada se hrani, kada ide u šetnju, kada se igra, i tako dalje. Ovo mu daje sigurnost i povjerenje.

Kada se radi o hranjenju psa, najbolje je da to činite svakodnevno u isto vrijeme. Štenci obično jedu više puta dnevno, dok odrasli psi jedu dva puta. Veterinar će vam najbolje moći preporučiti koliko hrane je potrebno psu. Hranjenje psa uvijek u isto vrijeme znači da će pas ići na nuždu u isto vrijeme, što je odlično za stvaranje rutine i učenje poslušnosti.

Odlazak u šetnju i obavljanje nužde treba biti u skladu s obrokom i koliko psu treba da probavi hranu. Psi obično mogu pričekati ako znaju kada se obično ide van, ali trebaju znati da će to sigurno biti u neko određeno vrijeme.

Dresura psa kod kuće uključuje šetnju i igru koje trebaju trajati najmanje jedan sat dnevno. Fizička aktivnost i mentalna stimulacija pomažu u održavanju zdravlja i dobrobiti tvog psa. Kada je pas umoran, manje je vjerojatno da će pokazivati destruktivno ponašanje kod kuće.

Vrijeme za trening treba biti svakodnevno u isto vrijeme. Trening zahtijeva posvećenost, stoga ga nemojte raditi usput. Pas će se veseliti svojim treninzima i maksimalno se za njih koncentrirati ako zna kada će se održati. Vježbajte hodanje s naglim zaustavljanjem i promjenama smjera.

Učenje Komandi

Osnovne komande koje pas mora poznavati su: hitan povrat, sjedi, lezi i dođi. Ove komande treba vježbati više puta na različitim mjestima.Dresura psa kod kuće počinje u tišini kod kuće gdje se pas može koncentrisati, a zatim vježbajte tijekom šetnje.

Hitan povrat:

Ovo je naredba koja može spasiti život vašeg psa. Vaš pas možda neće uvijek doći na poziv, ali mora postojati jedna naredba na koju će uvijek reagirati 100% vremena. Koristit ćete ovu naredbu, na primjer, kada u zadnji trenutak vidite automobil i želite da vaš pas odmah dođe k vama. Odaberite posebnu poslasticu koju nećete koristiti za druge vježbe. Također morate odabrati ključnu, sigurnosnu riječ. Ne bi trebala biti ime psa niti riječ “dođi”. Na primjer, to može biti “Hitno”. 

Tijekom treninga za ovu naredbu, trebate izgovarati ključnu riječ u uzbuđenom i visokom tonu, raširiti noge i gestikulirati rukama kako biste pozvali psa k sebi. Kad pas dođe, dajte mu posebnu poslasticu. Pustite svog psa da se osjeća kao da je upravo osvojio lutriju. Vrlo je važno da vaš pas uživa i radi što želi nakon ove naredbe. Neka nauči da ovo nije naredba poput pozivanja na “dođi”, jer će pas znati da to znači da je vrijeme za odlazak (možda čak i kući) i da više neće uživati. Stoga, hitan povrat mora biti zaista poseban. Prvo ga vježbajte kod kuće u miru i tišini, a kasnije vani u stvarnim uvjetima i na sve većim udaljenostima.

Naredba sjedi:

Privucite pažnju svog psa i pokažite mu da imate poslasticu u ruci. Držite poslasticu tik iznad nosa psa (ne previsoko, jer će pas pokušati skočiti). Pomičite ruku prema natrag prema ušima psa, ali držite je blizu glave. U početku će pas možda slijediti poslasticu s nosom ili automatski sjesti. U svakom slučaju, čim pas sjedne, recite “da!” ili “dobri pas”. Odmah dajte psu poslasticu, a zatim ga pomazite i pohvalite. Ponavljajte ovu vježbu dok vaš pas ne počne automatski sjedati kad držite

Naredba “Lezi”:

Pokažite svom psu da u ruci držite poslasticu i držite je iznad njegovog nosa. Polako spustite poslasticu prema tlu. Čim se laktovi i članke vašeg psa dotaknu tla, dajte mu poslasticu i pohvalite ga. Kao i kod naredbe “sjedi”, postupno dodajte verbalnu naredbu. Ponavljajte ovu vježbu dok vaš pas ne nauči leći na naredbu.

Naredba “Dođi”:

Na početku koristite omiljenu igračku ili poslasticu kao nagradu za svog psa. Držite nagradu u ruci, zatim izgovorite ime svog psa i riječ “dođi”. Izgovorite to jasnim, uzbuđenim tonom. Ako je potrebno, napravite geste poput kucanja po koljenima ili koraka unatrag. Čim vaš pas dođe do vas, nagradite ga i pohvalite, ali pokušajte ne stvarati previše uzbuđenja. Nikada ne trčite za svojim psom, jer će to zbuniti psa i pretvoriti trening u igru. Pokušajte pozvati svog psa i kretati se u suprotnom smjeru. Ponavljajte ovu vježbu dok vaš pas ne dođe k vama na poziv, bez oklijevanja.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *