Natura Wild

Da li psi trebaju jesti ribu? I kako je ona dobra za njihov organizam?

Riba može biti dobar dodatak uravnoteženoj ishrani psa. Bogata je aminokiselinama, baš kao i ostali proteini životinjskog porijekla. U zavisnosti od vrste, riba može osigurati omega-3 masne kiseline koje mogu biti korisne za kožu i dlaku pasa. Kvalitetna hrana za pse ima proteine ​​poput ribe kao primarni sastojak.

Nastavite čitati kako biste saznali više o hranjenju vašeg psa ribom.

Da li je ribu zdravo uključiti u ishranu psa?

Apsolutno. Postoji mnogo vrsta ribe koje su dobre za pse. Tunjevina, losos, bjelica, bakalar i mol (također poznat kao hank) su sve ribe izuzetno pogodne za pseću ishranu. 

Natura Wild najčešće koristi losos i tunu jer su ove vrste odličan izvor proteina, sadrže malo masti i obogaćene su omega uljima, vitaminima i mineralima. Relativno mali broj pasa je alergičan na ribu, što vlasnicima uveliko pomaže prilikom izbora hrane za njihove ljubimce. Osim što riba nosi mnogo kvalitetnih nutritivnih sastojaka koji mogu zadovoljiti dnevne potrebe organizma, pozitivno utječe i na čulo okusa kod pasa. Zadovoljit će nepce čak i onih izbirljivih. Riba je također lako probavljiva, ne opterećuje probavni sistem, joda i selena kao i dugolančanih masnih kiselina. Jedne od najvažnijih masnih kiselina su omega 3 i 6 masne kiseline, koje djeluju protuupalno, štite kardiovaskularni sustav, reduciraju razinu masnoća u krvi, čine dlaku sjajnijom i čvršćom, te osiguravaju zdravlje kože.

Mogu li psi jesti sirovu ribu?

Sirova riba je loša za pse i njeno posluživanje je apsolutno nepotreban rizik. Nekuhana riba može sadržavati bakterije poput salmonele ili određenih parazita. Možete je  zamijeniti kuhanom. Tada je lako varljiva, a sigurni ste da ste eliminisali sve bakterije. Nemojte zaboraviti odstraniti kosti!

Kako pripremiti ribu?

Kupovina ribe

Priprema ribe počinje u trgovini. Kupovina ribe je još jedan način da zaštitite svog psa. Ako možete, odaberite ribu koja je već otkoštena. Psi mogu jesti riblju kožu, ali ne i riblje kosti. One mogu uzrokovati gušenje, oštetiti desni vašeg psa i čak oštetiti unutarnje organe

Kuhanje ribe

Postoji mnogo načina za kuhanje ribe za pse. Samo pazite da je temeljno skuhate, bez začina. Grilovanje ili kuhanje na pari su dobra rješenja za pripremu ribe jer ne zahtijevaju ulje ili puter koji mogu dodati nepotrebne kalorije i masnoće.

Koliko ribe mogu da jedu psi?

Ako je riba kojom hranite svog psa dodatak njegovoj potpunoj i uravnoteženoj prehrani, onda je to poslastica. Poslastice treba da čine samo 10 posto kalorija vašeg psa, tako da to znači da će porcije kojima ga hranite biti male.


Sljedeće pitanje je, šta je sa stvarima poput jastoga i rakova? Mogu li psi jesti morsku hranu?

Uglavnom, odgovor je da. Samo morate biti sigurni da ste u potpunosti očistili morske plodove. Počnite s malim dozama školjki jer neki psi mogu imati alergije. Pratite reakcije u prvih 48 sati. Ako se ništa ne dogodi, naredni put možete povećati količinu.

Neke dobre opcije morske hrane za Vašeg psa uključuju:

  • Jastog
  • Školjke
  • Rakove
  • Škampe

 Uvjerite se da uz hranu nije ostao i oklop školjke. Školjke mogu prerezati usta i grlo psa. Također može uzrokovati želučane probleme i oštetiti probavni trakt psa.

Savjeti 

Kao i sa svakom novom hranom, morate biti oprezni kada prvi put pustite psa da proba ribu. Neki psi će uživati, dok neki mogu dobiti bolove u stomaku zbog toga što nisu naviknuti na takve sastojke. Krenite postepeno i posmatrajte reakcije vašeg psa. Svaki pas je drugačiji, i ako uvidite da ima problema sa poslasticom–u ovom slučaju ribom–možda je bolje da je preskočite.

1 thoughts on “Da li psi trebaju jesti ribu? I kako je ona dobra za njihov organizam?

  1. Zdenko Voščak kaže:

    Kuham ribe u expres loncu cirka 4 kg rezane na komade sat i pol riba riba je bijela riječna kad se skuha kosti su meke kao papir mrve se tako hranim štence i ludi su za ribom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *