Odgoj psa

AGRESIVAN PAS: ODGOJ I SOCIJALIZACIJA

Agresivan pas može odnos psa i vlasnika staviti na veliki izazov.

 Zašto neki psi postaju agresivni, a drugi ne? Šta se može učiniti kako bi se spriječilo agresivno ponašanje? 

 

DA LI SU NEKE PASMINE OPASNIJE OD DRUGIH?

 

Nijedan pas nije rođen agresivan. Iako se neke pasmine rađaju s jačim zaštitnim instinktom, dok druge s nižim pragom tolerancije, rijetko ko od njih grize bez razloga. 

Stručnjaci za pse sada se slažu da se svaki pas, bez obzira na pasminu, može naučiti primjereno ponašati. 

 

Pitbullovi, rotvajleri ili dobermani sami po sebi nisu ništa agresivniji ili opasniji od zlatnog retrivera ili labradora, čak šta više ove pasmine karakteriše prilično visok prag tolerancije i prijateljski karakter.

Stoga se uzroci agresivnog ponašanja kriju manje u genima, a više u vlasnicima ovih pasa. 

 

PONAŠANJE VAŠEG PSA- VAŠA ODGOVORNOST

 

Za svoje ponašanje nije odgovoran pas, već vlasnik. 

Vlasnik treba naučiti svog psa što očekuje od njega i kako se treba ponašati u društvu drugih životinja i ljudi, vodeći računa o njegovom raspoloženju. 

Ponekad agresivno ponašanje vašeg psa uopće nije posljedica vašeg odgoja, već prethodnih traumatskih iskustava. To može biti slučaj ako ste svog psa udomili iz skloništa za nezbrinute životinje u odrasloj dobi. 

 

AGRESIVAN PAS: POTRAŽITE POMOĆ 

 

Kada vaš pas prijeti ili čak ugrize druge životinje ili ljude, morate djelovati!

Mnogo je stručnjaka koji će vas podržati na tom putu, poput trenera pasa, psećih psihologa ili savjetnika za pse s problemima u ponašanju. 

Traženje savjeta nije znak slabosti ili neuspjeh, već pokazatelj vaše hrabrosti i snage da preuzmete odgovornost za svog psa.

 

PREPOZNAVANJE UZROKA – PRVI KORAK

 

Postoji određena utjeha u činjenici da na ponašanje agresivnog psa utiču ljudi. Kao što pogrešan trening potiče agresivno ponašanje, uz pravi trening možete osigurati da agresivni pas odbaci neželjeno ponašanje i postane društven. 

Kako biste agresivnog psa pretvorili u poslušnog obiteljskog, trebali biste istražiti uzroke njegove agresije. 

Što bolje znate razloge njegovog agresivnog ponašanja, bolje ih možete izbjeći.

 

ZAŠTO PSI POSTAJU AGRESIVNI?

 

Psi se ne rađaju agresivni. Agresivnost je uvijek potaknuta upornim ili ponavljajućim negativnim osjećajima, najčešće ljutnjom ili strahom. Bol uzrokovana bolešću također može iscrpiti psa i dovesti do agresivnog ponašanja. 

 

 

OBLICI I UZROCI AGRESIJE

 

Nedostatak socijalizacije i odgoja među glavnim su uzrocima za agresivnosti pasa. Također je moguće da je agresivni pas imao loša iskustva u prošlosti. Traumatska iskustva također mogu izazvati bijes ili strah, a time i agresivnost. 

Važno je ustanoviti kada pas reaguje agresivno.

 U kojim situacijama počinje režati? Reaguje li nervozno na blizinu drugog psa?

 Misli li da mora braniti svoje vlasnike ili se boji da bi neko drugi mogao uzeti njegove igračke? 

 

Ovisno o razlogu, postoje različiti oblici agresivnosti kod pasa:

 

  1. Zaštitna agresivnost: pas štiti članove obitelji. 

 2.Samoobrana: pas se osjeća neugodno u prisustvu drugih pasa ili mu je ograničena sloboda.

 3.Natjecateljska agresivnost: ako postoji jaka vezanost za neki predmet, kao što je igračka ili zdjelica za hranu pas je mora braniti od drugih ili je želi iskoristiti kako bi osigurao svoj status u čoporu.

Iskustvo učenja koje je pas stekao svojim agresivnim ponašanjem igra odlučujuću ulogu. Je li ga možda vlasnik za takvo ponašanje pohvalio? 

Veoma malo vlasnika bi svjesno nagradilo svog psa kada zareži ili čak ugrize. Većina vlasnika pokušava umiriti svog psa razgovorom ‘budi miran’ ili ga mazi kako bi se smirio. 

 

IZBJEGAVANJE SITUACIJE- DRUGI KORAK 

 

Nakon što shvatite šta je uzrok što pokreće agresivno ponašanje kod vašeg psa, veoma važno ih je izbjeći. Nikada nemojte olako shvatiti agresivno ponašanje kod vašeg psa, jer ovisno o snazi i veličini vašeg ljubimca, može biti opasno za vas,osobe i pse u vašoj okolini. 

Ako vaš pas, postane izrazito uznemiren u blizini drugog psa ili u određenom okruženju, pokušajte izbjeći te situacije. 

Prvo, morate naučiti svog psa osnovnoj poslušnosti i vjerovati mu da će poslušati vaš glas i signale koje mu dajete ili pokazujete. 

 

KADA JE POTREBNO UPOTRIJEBITI BRNJICU? 

 

Ako vaš pas već pokazuje vrlo agresivno ponašanje, a vi niste sigurni je li vaš pas sluša vaše naredbe, trebali biste mu staviti brnjicu. Ovo je ispočetka samo radi sigurnosti i vaš pas je ne mora nositi zauvijek. 

Ako ste uspješno preodgojili svog buntovnog ljubimca, možete sigurno bez nje u šetnju. 

 

Kako stavljanje brnjice ne bi postalo mučenje, psa najprije treba pažljivo navikavati u četiri zida. Naprimjer, stavite poslastice ispred brnjice kako bi ih vaš pas mogao dobiti tek kada stavi njušku u nju. Nakon nekoliko sekundi skinite brnjicu i pohvalite psa riječima i još jednom poslasticom.

 

ŠKOLA ZA PSE

 

U prvim i drugim koracima ste preuzeli ‘mjere prve pomoći’ u postupanju sa svojim agresivnim psom. Posljednji korak jeste da sve korake počnete primjenjivati u praksi. Između ostalog nećete uvijek moći izbjeći kritične situacije. 

Vašem nesigurnom i agresivnom psu potreban je preodgoj. Posjetite školu za pse sa svojim psom i krenite s treningom protiv agresivnosti. 

 

TRENING POSLUŠNOSTI I PONAŠANJA

 

Na treningu prije svega vježbajte osnovna ponašanja sa svojim psom. Pored vježbi poslušnosti vježbajte osnovne slušne i vizualne signale. To uključuje dolazak na poziv, kao i signale ‘sjedi’, ‘lezi’, ‘čekaj’, ’stop’, ‘miran’, ‘pusti’ i slično.

 

Vaš trener stvorit će situacije u kojima vaš pas reagira agresivno i vježbati alternativna ponašanja s vama i vašim psom. Jedan od načina rješavanja problema s bijesom je pozitivno ojačavanje.

 Uz ponavljajuće nagrade, možete posebno dobro kontrolirati ponašanje svog psa i usmjeriti ga u željenom smjeru. 

 

PREUZMITE VODSTVO

 

Pohađanje škole za pse ili treninga protiv agresivnosti neće imati samo pozitivan učinak na ponašanje vašeg psa, već i na vaš međusobni odnos. Najbolje ćete upoznati svog psa i naučiti kako se s njim ponašati u kritičnim situacijama. Trening će vam omogućiti da se s povjerenjem nosite sa svojim agresivnim psom. 

Jasno dajte do znanja svom psu ko je od sada glavni.

 

Svakako, bez pretjerane ozbiljnosti ili čak nasilja, ali sa samopouzdanjem, dosljednošću i pozitivnim stavom. Tako vaš pas uči slijediti vaša pravila, što će ne samo pojednostaviti vaš zajednički život, već će vašem psu osigurati i više zadovoljstva. Svaki pas žudi za uputama svog vlasnika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *