Mačke aktivnosti

5 IDEJA AKTIVNOSTI ZA MAČKE

Nekoliko ukusnih poslastica i višak omiljene hrane vaše ljubimice može dovesti do prekomjerne tjelesne težine mačke. Aktivnosti za mačku su jednako važne kao i za ljude. 

 

U nastavku teksta donosimo vam 5 zanimljivih aktivnosti da pokrenete svoju mačku kako biste joj poboljšali kondiciju i pomogli pri gubitku kilograma. 

 

ZAŠTO JE AKTIVNOST VAŽNA?

 

Procjenjuje se da otprilike polovina domaćih mačkama ima prekomjernu tjelesnu težinu. Jedan od čestih uzroka je nedostatak aktivnosti, što može imati negativne posljedice na zdravlje vaše mačke. U koliko želite utvrditi da li je vaša mačka pretila, posavjetujte se sa veterinarom. U koliko veterinar utvrdi da je mačka pretila, zajedno s njim napravite plan i program prehrane mačke. 

 

DO IDEALNE TEŽINE UZ AKTIVNOST

 

Ako želite i smatrate da vaša mačka treba izgubiti par kilograma, nije samo stvar u promjeni prehrane. Aktivnost za mačke, olakšati će joj povratak na idealnu težinu. Kretanje je u mačjoj prirodi. Međutim, u današnje vrijeme, kućne mačke veliki dio vremena provode u kući i obasipane su pažnjom, poslasticama i hranom, kad god je to moguće. U tim situacijama dolazi do prekomjerne tjelesne težine. 

 

Uz malo truda i strpljenja, najrazmaženije kućne mačke mogu se zainteresirati na više vrsta aktivnosti. Nakon što počnete sa radom, ubrzo ćete primjetiti kako vašoj mački te aktivnosti postaju zabavne. Vaša ljubimica i vi će te biti sretnije i opuštenije, a povezanost među vama će biti još jača. 

 

 

 

 

5 IDEJA AKTIVNOSTI

 

1. Za one mačke  koje ne vole aktivnosti

Kao vlasnici mačke morate znati da igračke za mačke potiču aktivnost. Ne stavljate igračku ispred mačke, u tom slučaju mačka će je ponjuškati i odmaknuti se ili leći, podstaknite je na kretanje ili lov.


Prisjetite se kako se mačke ponašaju u prirodi. Igra bi sa sobom trebala nositi i osjećaj postignuća. Neka vaša mačka u igri uvijek bar jednom uhvati ‘miša’ ili neku drugu igračku koja joj predstavlja plijen, kako bi se bolje osjećala.


 U koliko je mačka nezainteresovana za ovakav način igre, začinite neobičnim predmetima kao što su: loptice za stolni tenis, pucketave vrečiće, zgužvani papir, loptice napravljene od aluminijske folije. Većina mačaka je više zainteresovana za alternativne igračke. 

 

2. Za one mačke koje su u stalnoj potrazi za hranom


Ako želite da vaša mačka smršavi, morate povesti računa o količini hrane koju joj dajete i prilagoditi njenim potrebama.


Loptice sa hranom ili napunjena kartonska vrećica poslasticama, mogu pobjediti samo uz puno napora i kretanja. Na ovaj način će mačka biti više aktivna. Još jedan od prijedloga za više kretanje mačke jeste da mjesto za mačju hranu mijenjate redovno, na taj način mačka će istraživati gdje se hrana nalazi i na taj način ona će postati aktivnija i pokretnija.


3. Za one mačke koje vole loviti


Vrlo je važno da mačku ne opterećujete previše na početku.
Ako kućna mačka ima lovački instinkt, možete je animirati igrama s laserom ili svijetlom. Određena mjesta u stanu osvijetlite i pustite mačku da hvata. 

 

4.  Za one mačke koje se vole penjati


Ako su zglobovi mačke jaki, penjanje uz stepenice može biti dobar izbor u gubitku kilograma. Ako zglobovi nisu u najboljem stanju, ne trebate brinuti. Mačku možete potaknuti na druge aktivnosti.
Primjer: mačji krevet, dekicu ili omiljenu stvar na kojoj mačka voli da spava, pomjerite na udaljenije, visočije mjesto kako bi mačka uložila malo napora da dođe do njega.


5. Za one mačke koje imaju svoje navike


Opšte je poznato da mačke vole svoje navike. Tu činjenicu možete iskoristiti kako biste je potaknuli na više kretanja. U takvim slučajevima, postoji mnoštvo načina: povremeno premjestite posudicu sa hranom ili joj napravite stazu sa preprekama do posudice. Samo pazite da promjena mjesta ne bude stresna za nju. Također igračke trebate mijenjati povremeno, jer svi znamo kako mačkama brzo dosade stvari. SAVJETI ZA AKTIVNOST MAČKE 

Ne opterećujte mačku previše na samom početku. Dovoljno je 10-15 minuta, dok kasnije kada se navikne možete produžiti trening. Ono što je od velike važno jeste da uvijek planirate dovoljno pauza za odmor.

Prije nego što počnete sa treningom, poželjno se posavjetovati sa veterinarom o zdravstvenom stanju vaše mačke, kao i o situaciji sa njenim zglobovima.

Gubitak kilograma najbolje djeluje kada je mačka zainteresovana i motivisana. Da bi uspjeli u namjeri, potrebno je saznati šta je vašoj mezimici najzanimljivije. Vodite računa da uvijek ponudite raznolike vježbe. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *