Odgoj psa

10 zabavnih i jednostavnih trikova koje možete naučiti vašeg psa.

Trikovi daj šapu, lezi, okret, hvatanje poslastice u zraku, zvuče li vam poznato? 

To su samo od nekih trikova, koji ne samo da oduševljavaju publiku, već razvijaju vašeg psa psihički i fizički, a vježbanje i učvršćuju odnos između vas i psa.

U nastavku teksta donosimo vam 10 omiljenih trikova za pse.

Kako motivirati psa? 

Pouzdanost, uzajamno povjerenje i jasne naredbe su ključ uspješnog odgoja psa, to isto važi i za vježbanje trikova. 

Neke pasmine po prirodi posjeduju takozvanu “želju da udovolje svom vlasniku” , pa je i sam trening lakši i brži nego kod pasmina koje su tvrdoglavije.

Nagradom do uspjeha 

„Težnju za pohvalom“ možete koristiti za vrijeme treninga te psi biraju put koji im obećava najveći uspjeh. Očekuje li nakon uspješno obavljene vježbe poslasticu, to će ih motivirati da sudjeluju.

Nagradite psa odmah nakon uspješno izvršenog zadatka, kako bi naučio koje ponašanje mu donosi pohvalu. 

Psi žive u sadašnjosti i uvijek stavljaju reakciju vlasnika u vezu sa trenutnom situacijom. Veoma je važno da uvijek završite trening s osjećajem željenog postignuća. 

Izgovorite naredbu koju vaš pas može pouzdano izvršiti, a zatim ga nagradite za to.

  1. Daj šapu 

Osnova za sve ostale trikove je “daj šapu”. Ovaj trik je relativno lako naučiti uz nekoliko slastica, potrebno vam je malo strpljenja kako bi vaš pas reagovao sa objema šapama.

  1. Daj pet 

Lupanje rukama, zvano “daj mi pet”, za nas je prilično opušteno. Nije ni čudo što ovaj trik postaje sve popularniji i kod pasa. Ako vaš pas već zna dati šapu, naučit ćete ga ovom triku relativno brzo.

  1. Vježba prosi-moli 

Jedna od najpopularnijih vježbi jeste upravo vježba prosi-moli u kojoj pas sjedeći podiže obje prednje šape. Vježba može potrajati dok vaš pas ne nađe potrebnu ravnotežu i trik uspješno izvede. Važno je naglasiti da pas treba uvijek sjediti na stražnjem dijelu tokom vježbe.

  1. Trik-zgrabi! 

Glavni cilj ove vježbe jeste da pustite vašeg psa da dodirne i sruši određeni predmet šapom. Ako uvježba ovu vježbu možete ga naučiti naprimjer da vrata zatvori šapom.

Kako biste ga naučili zatvaranje vrata, pokažite mu sobna vrata i recite “Zgrabi!”. Ako vaš pas tada dodirne vrata šapom, nagradite ga. Kako biste uspjeli sa nakanom da zatvori vrata, proširite naredbu na “Zgrabi! Zatvori vrata!“ i nagradite svog psa samo kad dotakne vrata tako čvrsto da se zatvore.

      5.  Pseći ples

Vlasnik/ca stoji nasuprot psa i naizmjenično podiže lijevu i desnu nogu. Pas podiže desnu i lijevu šapu iz sjedeće pozicije. Izgleda kao da pas i vlasnik/ca zajedno marširaju u mjestu.

Preduslov za ovu vježbu jeste da je vaš pas savladao  naredbu “daj pet”.

  1. Hvatanje poslastica 

Prvom koraku morate vježbati hvatanje sa svojim psom. Bacite psu poslasticu u smjeru usta i izgovorite naredbu “uhvati” ili “hvataj”. On će refleksno pokušati uhvatiti poslasticu ili hranu. 

Preporučujemo da svom psu dajete hranu koju najviše voli, preporučujemo vam hranu breda Natyka.

Natyka je francuski brend hrane za pse i mačke, koji se izdvaja svojom visokom kvalitetom.  

Cilj Natyka brenda nije samo da zasiti vašeg ljubimca, već primarno da zadovolji nutritivne potrebe, kako bi doprinijeli održavanju njihovog zdravlja i opšteg stanja.

Natyka sadrži sve sastojke koji su visoko probavljivi i hranljivi, te ne sadrži vještačke i sintetičke supstance. 

  1. Kotrljanje 

Kod ovog trika za pse krajnji rezultat je da se pas okrene preko leđa i kotrlja dok se ne vrati u početni položaj “lezi”. Ova vježba zahtijeva dosta strpljenja jer mnogi psi ne vole ležati na leđima.

  1. Puzati 

Zanimljivo je gledati kako pas puzi po podu dodirujući tlo trbuhom i tako puzi prema naprijed. Dajte svom psu zapovijed “sjedni” i kleknite pored njega. Jednu ruku stavite lagano na leđa i drugom rukom držite poslasticu ispred njegove njuške, koju onda polako povlačite od njega vrlo blizu tla.

Ako vaš pas želi ustati i slijediti poslasticu u ruci, nježno ga gurnite natrag na pod. Izgovorite naredbu “puzanje” ili neku drugu sličnu riječ. Čim uspije malo puzati naprijed – čak i ako je to tek samo malo na početku – pohvalite ga i dajte mu poslasticu.

  1. Okret 

Cilj ove vježbe jeste da se vaš pas okrene oko vlastite ose – lijevo ili desno. Ovaj je pokret neobičan za neke pse, ali kada ih na kraju čeka nagrada, većina će ih s vremenom usvojiti trik.

  1. Slalom kroz noge 

Ova vježba je slična vježbama psećeg plesa i okreta, slalom kroz noge također je popularan element kod Dog Dancing-a.

Vaš pas bi trebao dosegnuti vaša koljena – inače nećete moći stabilno stajati dok on hoda kroz vaše noge.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *